7. Kap. 581 Bolig- og bomiljøtiltak

Post 73 Tilskudd til opplysning, informasjon m.m.

       Det vert gjort framlegg om ein reduksjon på 1,2 mill. kroner, frå 5 mill. kroner til 3,8 mill. kroner.

Post 76 Tilskudd til åpning av gjeldsforhandlinger

       Det vert gjort framlegg om ein reduksjon på 4 mill. kroner, frå 5 mill. kroner til 1 mill. kroner.

Post 77 Tilskudd til gjeldssanering

       Det vert gjort framlegg om å flytte løyvinga på 30 mill. kroner til dette kapittelet sin post 81, og at løyvinga vert gjort overførbar, idet det er usikkert om alle midlane vil kunne tildelast dette året.

       Komiteen har ingen merknader til dette kapitlet postane 73, 76 og 77 og sluttar seg til Regjeringa sine framlegg.

Post 80 Tilskudd til utleieboliger, kan overføres

       Det vert gjort framlegg om ein reduksjon på 25 mill. kroner, frå 75 mill. kroner til 50 mill. kroner, då det er kome færre søknader enn venta.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, har ingen merknader og slutter seg til Regjeringens forslag.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil foreslå å overføre de 25 millionene som står ubrukt på denne posten til neste års budsjett. Forklaringen på at disse midlene står ubrukt er at kommunene aktivt bruker etableringstilskuddet til utleieformål, post 75, i stedet for posten som er beregnet på dette. På post 75 ser det også ut til at midlene vil bli brukt, og det sies i St.prp. nr. 1 fra Kommunal- og arbeidsdepartementet at etterspørselen er svært god.

       Disse medlemmer mener det er viktig å stimulere ordningen med utleieboliger, da slike boliger har vist seg å være attraktive for unge mennesker i etableringsfasen. Det er svært få utleieboliger i Norge og behov for å utvide dette tilbudet. Ved å overføre de 25 millionene til 1995 og til den nyopprettede post 80 Boligtilskudd, som er en samlepost, vil det bli en reell økning. Så langt i budsjettbehandlingen ligger det her en nedgang i bevilgningen fra 1994 til 1995.

       Disse medlemmer vil på denne bakgrunn stemme imot forslaget om å redusere bevilgningen med 25 mill. kroner.