2. Merknader frå komiteen

       Komiteen viser til at den internasjonale utviklingen synes å være sterkt preget av økende forskjeller mellom utviklingslandene. Voksende asiatiske økonomier bidro til at utviklingslandene under ett oppnådde en samlet økonomisk vekst på rundt 6 % i 1993. Veksten var imidlertid svært ujevnt fordelt. For de afrikanske landene er utviklingen når det gjelder handel og økonomisk vekst bekymringsfullt lav. Samtidig opplevde disse landene økt gjeldsbelastning og reduserte bistandsoverføringer.

       Komiteen har merket seg at ressursoverføringene til de fattigste landene i form av bistand er blitt redusert i 1993, både samlet fra DAC-landene og fra norsk side.

       Komiteen vil påpeke at den utviklingen vi er vitne til med større ulikheter mellom utviklingsland både når det gjelder økonomisk vekst, handel, bistand og gjeld, stiller nye krav til utformingen av bistandspolitikken. Komiteen vil understreke at en slik utvikling aktualiserer viktige mål i norsk bistandspolitikk, blant annet ønsket om en klar fattigdomsprioritering og en konsentrasjon av bistand til områder hvor behovet er størst. Komiteen viser for øvrig til de respektive partiers merknader om bistandspolitikken i Innst.S.nr.86 (1993-1994) og B.innst.S.nr.3 (1994-1995).

       Komiteen vil understreke at tendenser i nord-sør politikken og i norsk bistandspolitikk tilsier at Stortinget raskt bør få mulighet for en bred debatt om framtidig norsk bistand. Komiteen vil i den forbindelse avvente anbefalingene fra bistandskommisjonen og den varslede stortingsmelding på bakgrunn av disse anbefalingene.