1. Innledning

  Til Stortinget.

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at tilbudet i økologisk landbruk i VKI og VKII som bl.a. innebærer sommerundervisning, ved Sogn Jord- og Hagebruksskole opprettholdes og sikres et økonomisk grunnlag for videre drift. »

       Komiteen er kjent med at Sogn Jord- og Hagebruksskole er den eneste videregående skolen i Norge som gir utdanning i landbruk etter økologiske prinsipper.

       Komiteens flertall, alle unntatt representanten Christiansen, vil understreke at dette også er et satsingsområde innenfor norsk landbruk. En bærekraftig utvikling med hensyn til miljøet har lenge vært både Regjeringens og Stortingets uttalte mål. I denne sammenheng er satsing på økologisk landbruk et viktig virkemiddel.

       Komiteen viser til tidligere behandling av driften ved Sogn Jord- og Hagebruksskole i B.innst.S.nr.12 (1992-1993), hvor Stortinget gjorde følgende vedtak:

       « Stortinget samtykker i at forsøkslina i økologisk landbruk ved Sogn Jord- og Hagebruksskole vert frå skuleåret 1993-94 organisert under ordninga med landslinjer. »

       Komiteen viser til at ordningen med landslinjer skal avvikles og at fylkeskommunene skal overta eier- og driftsansvar for disse skolene. De fylkeskommunene som driver disse kurstilbudene, skal nå kreve gjesteelevoppgjør for normalkostnaden for elever fra andre fylker.

       Komiteen er kjent med at fylkeskommunene i inntakssammenheng har organisert seg i tre samarbeidsregioner. Innenfor regionene er det etablert samarbeidsrutiner og inngått forpliktelser om kjøp og salg av elevplasser i en rekke fagområder. Komiteen ser det også som viktig at dette samarbeidet blir utviklet på tvers av regionene for å sikre finansieringen til små fag og til de landsdekkende linjene.

       Komiteen mener at Sogn Jord- og Hagebruksskole også etter Reform 94 skal kunne gi opplæring i økologisk landbruk på VKI nivå, og at skolen fremdeles skal kunne organisere opplæringen med sommerundervisning. Komiteen legger også vekt på at elever ved Sogn Jord- og Hagebruksskole skal få tilsvarende formell kompetanse som elever på denne studieretningen ved andre skoler. Komiteen ber departementet å følge opp intensjonen bak landslinjevedtaket. Dette kan gjøres ved at departementet i samarbeid med skolen utvikler læreplaner som ivaretar den økologiske fordypningen på VKI, og at det dermed gis mulighet til et toårig utdanningsløp med sommerundervisning.

       Komiteen ber departementet ta initiativ overfor Sogn og Fjordane fylkeskommune for å sikre at VKI landbruk og naturforvaltning med økologisk fordypning og VKII økologisk landbruk kan markedsføres på landsbasis som et spesielt toårig utdanningsløp, og at dette blir gjort for skoleåret 1996/97.

       Komiteens flertall, alle unntatt representanten Christiansen, vil i tillegg be om en vurdering av om det er hensiktsmessig å opprette et eget VKI kurs i økologisk landbruk.

       Komiteen ber departementet komme tilbake til Stortinget med en evaluering av avviklingen av landslinjeordningen, og da spesielt i forhold til de økonomiske konsekvensene dette medfører.

       Komiteen er kjent med at de fleste elevene ved Sogn Jord- og Hagebruksskole er voksne.

       Komiteens flertall, alle unntatt representanten Christiansen, mener det er viktig at voksne fremdeles kan få et opplæringstilbud ved Sogn Jord- og Hagebruksskole. Flertallet ber derfor departementet følge opp at fylkeskommunene også samarbeider om denne elevgruppen.Komiteens medlemmer fra Høyre viser for øvrig til at Høyre vil innføre fritt skolevalg og la pengene følge eleven. Et slikt finansieringssystem vil gjøre det mulig å velge skole på tvers av fylkesgrensene og sikre skolene økonomisk kompensasjon uten å gå veien om en « gjesteelevsordning ».

       Komiteens medlem, representanten Christiansen, vil primært vise til at et system med full valgfrihet, også mellom fylkene, innen videregående opplæring ville være den beste måten å løse denne typen problemer på. Dersom elvene fritt fikk velge hvilket VKI-kurs de ønsket på den skolen de ønsket, ville Sogn Jord- og Hagebruksskole ikke hatt noen problemer så fremt det er nok elever som ønsker den utdanningen denne skolen tilbyr. Dette medlem registrerer imidlertid at det ikke er flertall for en slik løsning på Stortinget.

       Dette medlem har ingen oppfatning om hvor mange elever som i realiteten ønsker det tilbudet Sogn Jord- og Hagebruksskole gir innen økologisk landbruk - og om dette dreier seg om så mange at dette tilbudet vil kunne eksistere som et selvstendig tilbud. Dette medlem har imidlertid ingen vanskeligheter med å støtte at skolen bør får legge opp det tilbudet den ønsker, slik departementet også nå har gitt sin tilslutning til.

       Dette medlem vil vise til at det gjennom Reform 94 er vedtatt at det skal være et skille mellom dem som har lovfestet rett til utdanning og voksne elever. Dette medlem ønsker ikke å foreta en særskilt vurdering av disse voksne elevenes stilling knyttet til denne spesielle utdanningen, men mener at situasjonen for de elevene som reformen ikke omfatter, bør vurderes i forbindelse med evalueringen av reformen. Dette medlem regner det imidlertid som selvsagt at fylkeskommunene også samarbeider om denne elevgruppen i den utstrekning disse får skoleplass.