2. Komiteens merknader

    Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, og fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie, vil peke på at Statens Fiskarbank har en viktig rolle ved finansiering av fornying og vedlikehold av fiskeflåten og ved omsetning av eldre fartøy. Både gjennom finansieringsordningene og administrering av støtteordninger og strukturtiltak, er banken et viktig redskap for myndighetene til bl.a. å medvirke til en balansert regional utvikling av flåten og å prioritere en ønsket struktur.

       Flertallet ser departementets retningslinjer for bankens virksomhet som et viktig virkemiddel for å nå de nevnte målsetninger.

       Flertallet har merket seg at det i meldingsårene har vært en bedring i fiskeflåtens evne til å betjene lånene på grunn av bl.a. bedre tilgjengelige kvoter, spesielt i torskesektoren og at dette har ført til reduserte tap for banken. Flertallet har også merket seg at det sterke fallet i rentene i det private kredittmarkedet i 1993-94 førte til at en rekke av bankens kunder flyttet sine lån over til private kredittinstitusjoner, da rentene i Fiskarbanken ikke ble satt ned i samme takt.

       Flertallet vil peke på at gjennomsnittsalderen for fiskeflåten er svært høg og at det er et påtrengende behov for økt fornyingstakt. Utlånsrammen til banken og finansieringsordningene er ikke tilstrekkelig til å møte denne situasjonen. Flertallet viser i denne sammenheng til det de enkelte partier har uttalt ved behandlingen av Statsbudsjettet og til merknader og forslag i innstillingen til Revidert stats- og nasjonalbudsjett for 1995.

       Flertallet vil understreke at dersom Fiskarbanken fortsatt skal ha en sentral rolle ved fornying av fiskeflåten og for gjennomføringen av fiskeripolitikken, må banken tilføres virkemidler som gjør den bedre i stand til å medvirke til en nødvendig fornying av fiskeflåten.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti vil be om at det blir vurdert om utlånsrentene til banken kan gjøres mere fleksibel i takt med svingningene i markedet, og på et konkurransedyktig nivå slik at banken fortsatt kan ha en sentral rolle ved fornying av flåten.

       Komiteens medlemmer fra Høyre, viser for øvrig til sine tidligere forslag bl.a i B.innst.S.nr.8 (1994-1995) om at Fiskarbanken må integreres i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, vil vise til Fremskrittspartiets merknader i B.innst.S.nr.8 (1994-1995). Dette medlem ønsker en avvikling av Statens Fiskarbank og ser det som naturlig at aktører i fiskerinæringen søker finansiering i private banker, kreditt- og finansieringsinstitusjoner på lik linje med ordinær næringsvirksomhet.