2. Komiteens merknader

   Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie, og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, viser til brev fra Norges Fiskarlag til komiteen datert 14. mai 1995 og svarbrev fra Fiskeridepartementet, datert 6. juni 1995 der komiteen gjøres kjent med at departementet har nedsatt en arbeidsgruppe for å komme med konkrete forslag til fremtidig rekruttering til fiskeryrket.

       Komiteen er videre kjent med at arbeidsgruppen har avgitt sin innstilling til Fiskeridepartmentet 1. juni 1995. Komiteen er oppmerksom på at departementet arbeider med flere ulike innfallsvinkler for å søke løst de rekrutteringsbehov som fremtidens fiskeflåte vil få, samt med spørsmålene knyttet til ungdoms mulighet til begrenset fiske og rett til salg av fangst.

       Komiteen har spesielt merket seg at Norges Fiskarlag ikke vil ta stilling til enkeltforslag i påvente av innstillingen fra arbeidsgruppen.

       Komiteen ser positivt på tiltak og forslag som kan styrke rekrutteringen av ungdom til fiskeryrket. Komiteen er av den oppfatning at dette er en omfattende sak som må ses i sammenheng.

       Komiteen finner det derfor ikke riktig å ta stilling til realiteten i Dok.nr.8:65 (1994-1995), men støtter intensjonene som går på å styrke rekrutteringen av ungdom til fiskeryrket.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser til at problemene med rekruttering til fiskeflåten kan være et særlig problem for enkelte fiskerier og områder av kysten. Disse medlemmer vil derfor be departementet ta dette forhold med i sine vurderinger ved behandlingen av dokumentet.