Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om oversikt over statens eiendommer.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 27 (1995-1996)
  • Kildedok: St.meld. nr. 10 (1994-95)
  • Dato: 31.10.1995
  • Utgiver: familie-, kultur- og administrasjonskomiteen

1. Innledning

   Til Stortinget.

       Regjeringen legger i meldingen fram en statistisk oversikt over de eiendommer som staten eier. Oversikten er delt inn fylkesvis og gir en totaloversikt hva angår bygg, bruttoareal, fordeling av statseiendom på de ulike eiendomsforvaltere samt en oversikt over bygg med fredningsstatus.

2. Komiteens merknader

       Komiteen registrerer at det har vært en betydelig økning i den statlige eiendomsmassen. Den viktigste årsaken til denne utviklingen er overføringen av forvaltningsansvar for eiendommene fra fagdepartementene til Statsbygg og en stor vekst i helse- og utdanningssektoren. F.eks. har de statlige skoleeiendommene økt fra 580.000 m2 til 850.000 m2 de siste 10 årene og kontorarealene har økt fra 571.000 m2 til 978.000 m2. Det er ikke gjort noen verdivurdering av statens eiendommer fordi en betydelig del av dem er tilpasset for spesiell bruk innenfor f.eks. utdannings- eller helsesektoren, og egner seg derfor etter Administrasjonsdepartementets vurdering lite for salg i markedet. Komiteen viser til at Regjeringen har vedtatt at det skal nedsettes en arbeidsgruppe for å evaluere omdannelsen av Statsbygg til forvaltningsbedrift og innføring av husleieordningen i staten. Komiteen ber om at denne gruppe også vurderer hensiktsmessigheten av en verdivurdering av statens eiendommer og hvilke deler av den som kan egne seg for salg i markedet.

       Komiteen mener forøvrig at staten ikke skal eie mer eiendom enn hva som er nødvendig for å ivareta de samfunnsmessige interesser på en mest mulig forsvarlig og rasjonell måte. Leie bør også vurderes som alternativ til kjøp eller bygging når behovet for økt areal melder seg.

       Komiteen merker seg at St.meld. nr. 10 som fast melding om statens eiendommer vil bli avviklet, og at man for ettertiden vil få oversikter som trykte vedlegg til Administrasjonsdepartementets budsjettproposisjon hvert fjerde år.

3. Komiteens tilråding

      Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       St.meld. nr. 10 (1994-1995) - Oversikt over statens eiendommer - vedlegges protokollen.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 31. oktober 1995.

Grethe G Fossum, Roy N Wetterstad, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører. sekretær.