1. Innledning

      Til Stortinget.

       Utenriksdepartementet viser i proposisjonen til at Norge og fem andre medlemsland i ESA etter initiativ fra FNs miljøprogram UNEP og Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har gått sammen om å utvikle og finansiere et satellittbasert kommunikasjonssystem, kalt Mercure, for UNEP. Det er forhandlet fram en avtale mellom de seks landene og ESA om gjennomføring av Mercure-prosjektet.

       Departementet viser til at de seks landene i henhold til avtalen forplikter seg til å finansiere en sjettedel hver av kostnadene med å utvikle, teste og utplassere kommunikasjonssystemet. Avtalen angir en øvre ramme på 11,75 mill. ESA Accounting Units for å gjennomføre prosjektet, regnet i 1992-priser, som tilsvarer ca 96 mill. norske kroner. Effekter av prisstigning og valutakurser skal i henhold til avtalen beregnes etter de standardregler som gjelder for prosjekter i ESA. Det er derfor lagt til grunn at Norges samlede andel vil bli 19,2 mill. kroner.

       Kostnadene til norsk deltakelse i prosjektet skal deles med 2/3 på Miljøverndepartementet og 1/3 på Næringsdepartementet ved Norsk romsenter. Dessuten har Utenriksdepartementet bidratt med kr 800.000 i 1994. Utgiftene skal dekkes innenfor eksisterende budsjettrammer. I denne forbindelse har Miljøverndepartementet behov for å omdisponere midler på inneværende års budsjett.

       Prosjektet startes opp i 1995 og avsluttes i 1998, utstyret overføres da til UNEP.

       Utenriksdepartementet viser til at avtalen trer i kraft på den dag da de seks kontraherende stater, Norge, Storbritannia, Sveits, Østerrike, Spania og Belgia, har gitt ESA skriftlig underretning om at de har oppfylt sine forfatningsrettslige krav til inngåelse av avtalen og til dens ikrafttredelse. Avtalen og ratifikasjonsdokumenter skal deponeres hos Utenriksministeriet i Spania.

       Avtalens engelske originaltekst, med oversettelse til norsk, følger som trykt vedlegg til proposisjonen.