1. Innledning

       Til Stortinget.

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til lovendringer som kan føre til større og reell brukerinnflytelse på alle relevante områder for offentlig tjenesteyting. »

       Forslagsstillerne viser til at etter valget høsten 1995 vil mange kommuner og fylkeskommuner innføre nye styringsmodeller og administrative strukturer i medhold av den nye kommuneloven. Avstanden mellom politikerne og brukerne av de forskjellige tjenestene kan bli ytterligere øket og føre til dårligere samarbeidsklima dersom ikke brukerne trekkes sterkere med i styringen av institusjonene. Forslagsstillerne peker også på at en større brukermedvirkning vil føre til at kvaliteten på tjenestetilbudet bedres fordi det er brukerne som av erfaring kjenner best til tilbudets innhold og funksjon.

       Forslagsstillerne viser til at de ansatte på institusjonene er sikret betydelig innflytelse gjennom sine fagforeninger, mens brukerne og deres pårørende har nesten ingen innflytelse. Forslagsstillerne mener at det burde være brukernes rett å ha mer direkte bestemmelse over sitt liv. Dette kan innebære foreldrestyrte skoler, sykehjem styrt av beboere og pårørende osv. Forslagsstillerne peker på at det burde være pålegg om å sørge for regelmessig kartlegging av brukernes oppfatning av de offentlige tjenester som ytes.