Vedlegg 4: Brev fra handelsministeren til Stortingets utenrikskomité, datert 6. desember 1995:

Spørsmål vedrørende Dok.nr.8:90 (1994-1995) om strengere retningslinjer for eksport av militært materiell

       Jeg viser til Utenrikskomiteens brev av 27. november med anmodning om svar til spørsmål knyttet til ovennevnte dokument.

1. Hvilke land omfattes i dag av landgruppe 2 og 3 når det gjelder salg av våpen.

       Svar:

       Hver lisenssøknad blir underlagt en grundig saksbehandling fra sak til sak basert på en vurdering av situasjonen i det enkelte land og i regionen som helhet, og i tråd med Stortingets vedtak og gjeldende retningslinjer.

       Retningslinjene for eksport av forsvarsmateriell benytter landgrupper og ikke landlister i behandlingen av lisenssøknader. Grunnen til dette er at den internasjonale situasjonen stadig er i forandring og at det derfor ikke er hensiktsmessig å bruke landlister. Landgruppene er nedfelt i Utenriksdepartementets retningslinjer av 28. februar 1992 for behandling av søknader om eksport av våpen, militært materiell, samt teknologi og tjenester for militære formål.

       Landgruppe 1 består av de nordiske land og NATOs medlemsland. I tillegg består gruppen av andre land som kan godkjennes av departementet som mottakere av våpen.

       Landgruppe 2 består av land som befinner seg i et område hvor det er krig eller krig truer, land hvor det er borgerkrig eller land hvor en omhyggelig vurdering av de uten- og innenrikspolitiske forhold i vedkommende område tilsier at eksport av våpen og militært materiell ikke bør finne sted, eller land som rammes av en boikottbeslutning av FNs sikkerhetsråd.

       Landgruppe 3 består av land utenfor gruppe 1 og 2 som Norge ikke selger våpen og ammunisjon til, men som kan motta annet materiell, konstruert eller modifisert for militært formål.

2. Når kan Stortinget få en oppdatert oversikt over hvor stor eksporten av norsk våpen og deler til våpen er og til hvilke land denne eksporten skjer?

       Svar:

       Jeg har som tidligere opplyst tatt initiativ til et nytt rapporteringssystem for våpeneksport som skal vise hvordan eksportørene utnytter de lisenser som er innvilget. Hensikten er å få tilgang til data som kan danne grunnlag for årlige oversikter til Stortinget over den faktiske eksporten av forsvarsmateriell basert på utstedte lisenser. Departementet arbeider med de praktiske forberedelser for dette rapporteringssystemet, som vil bli innført fra 1. januar 1996. Det innsendte materiale vil gjelde faktisk eksport som har funnet sted i 1996 og vil danne grunnlaget for den oversikt som blir fremlagt for Stortinget. Informasjonen vil bli lagt frem på grunnlag av Lov av 18. desember 1987 om kontroll med eksport av strategiske varer, tjenester og teknologi m.v. I oppstartingsfasen vil man søke å legge frem en foreløpig oversikt basert på det til da tilgjengelige materiale på ettersommeren 1996. Første ordinære oversikt vil bli lagt frem for Stortinget tidlig på nyåret 1997.