5. Utenriksdepartementets svar

     Utenriksdepartementet har på antegnelsen svart bl.a.:

       « NORAD har bl.a. utarbeidet nye standardmaler og veiledninger for stat-til-stat som ble tatt i bruk i 1994. Det er laget nye standardavtaler med veiledninger for støtte til private organisasjoner både i Norge og i samarbeidslandene.
       I 1994 tok også NORAD den nye manualen for « Programme- and Project Management » i bruk. Både ved utarbeidelsen av denne manualen og som veiledning for saksbehandlere ved ambassadene er Riksrevisjonens sjekklister for forvaltningsmessige gjennomganger av bistandstiltak lagt til grunn. NORAD har under arbeid et opplegg for bedret dokumentasjon av utførte kontrollhandlinger knyttet til avtalefestet rapportering. En mal for mottakers rapportering til NORAD er nå et vedlegg til alle avtaler som inngås. Et nytt kontaktposteringsskjema hvor hjemmelsgrunnlaget for utbetalinger må spesifiseres er tatt i bruk.
       I løpet av 1996 planlegger NORAD å ta i bruk et nytt system for økonomi og tiltaksforvaltning. Ambassadene er pålagt også å benytte de forvaltningsmessige elementene i systemet. Forbedringer har skjedd, men det er fortsatt svakheter både i selve systemet og i bruken av det.
       Prosjekt- og programmanualen legger opp til avtalte gjennomganger basert på beskrevne rapporter og dokumentasjon. NORAD rekrutterer i disse dager personell til en ny Resultatoppfølgingsenhet som skal medvirke til kvalitetsbedring av bistanden gjennom resultatoppfølging, opplæring og tilbakeføring av erfaringer.
       Departementet vil også nevne at en har opprettet en stilling som Revisjonsdirektør direkte underlagt Utenriksråden. I en rapport om kvalitetssikring av bistanden utarbeidet av en arbeidsgruppe under ledelse av revisjonsdirektøren foreslås det et kvalitetssikringsprogram for bistanden hvor en bl.a. i forbindelse med forvaltningen av bistanden vil se på:
- metoder for resultatmåling, informasjonsinnhenting og rapportering,
- regnskaps- og økonomisystemer,
- prosjektstyringssystemer.
       Rapporten er nå til vurdering i departementet. I den stortingsmelding om norsk sør-politikk som er under utarbeidelse vil Regjeringens arbeid med kvalitetssikring av bistanden bli omtalt.
       Hovedmål for bistandsvirksomheten blir nedfelt i St.prp. nr. 1. Disse målene legges til grunn for en ny virksomhetsplanprosess i NORAD. NORADs virksomhetsplaner har som målsetting å etablere grunnlag for en klarere målstyring og et realistisk forhold mellom ambisjoner og ressurser. Ved utarbeidelse av prosjekt- og beslutningsdokumenter legges det vekt på å få etablert realistiske målformuleringer som grunnlag for rapportering om resultat- og måloppnåelse. »