8. Komiteens tilrådning

  Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I.

       St.meld. nr. 44 (1994-1995) - om Norge som gassnasjon, bruk av naturgass i Norge - vedlegges protokollen.

II.

       Stortinget ber Regjeringen vurdere behovet for å etablere et nasjonalt kompetansesenter for gass og gassanvendelse. Det forutsettes at Regjeringen kommer tilbake til spørsmålet f.eks. i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet til høsten.

III.

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å opprette en tilskuddsordning og foreslå tilskuddsnivå knyttet til introduksjonsfasen av innenlandsk bruk av gass, herunder infrastrukturelle tiltak, distribusjonsnett, investerings- og konverteringsprogrammer for overgang til gassdrift i ferjeflåter og i transportsektoren for øvrig.

IV.

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn at naturgass og propan (LPG) i transportsektoren blir avgiftsmessig prioritert i et lengre tidsperspektiv, enten ved avgiftsfritak eller klar avgiftsmessig favorisering av naturgass/LPG.

V.

       Stortinget ber Regjeringen stimulere til samarbeidsløsninger, bl.a. ved investerings- og konverteringsprogrammer for buss-systemer, statseide bilflåter, bruk av drosjer o.l. for så snart som mulig å etablere større brukervolumer av naturgass/LPG, og derigjennom å legge et bedre grunnlag for infrastrukturelle investeringer.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 7. mars 1996.

Ragnhild Queseth Haarstad, Bent Hegna, Paul Chaffey,
leder. ordfører. sekretær.