1. Innledning

      Til Stortinget.

       Følgende forslag fremmes i dokumentet:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om opprettelse av et 14. grunnkurs i økonomiske og administrative fag i den videregående skole. »

       Etter Reform 94 må elever som planlegger fagkompetanse i resepsjonsfag, butikkfag og kontorfag, gjennomgå samme grunnkurs som elever som skal fordype seg i allmenne fag. For mange elever blir mengden allmennfaglig teori for stor. En halvering av antall søkere til videregående kurs I i økonomiske og administrative fag høsten 1995 har uten tvil sammenheng med dette. Samtidig er det voksende jobbmuligheter innenfor servicefagene.

       Forslagsstillerne mener det bør opprettes et 14. grunnkurs i den videregående skole innenfor rammen av lov om fagopplæring i arbeidslivet slik at utdanningen tar sikte mot fagbrev. Dette grunnkurset vil være grunnlag for en mer praktisk orientert utdanning enn den gamle studieretningen for handels- og kontorfag. Det vises til at flere organisasjoner, bl.a. Handel- og Kontor, Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon og Lærerforbundet, støtter opprettelsen av et 14. grunnkurs.

       Departementets evaluering av Reform 94 vil først foreligge etter at det første reformkullet har fullført opplæringen våren 1997, og eventuelle endringer vil da først kunne realiseres nærmere år 2000. Forslagsstillerne frykter at denne timeplanen, og redusert tilbud som følge av mindre søkning, vil føre til at den kompetanse som var bygget opp gjennom den gamle studieretningen for handels- og kontorfag, vil forsvinne.