2. Komiteen sine merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Nyhuus, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, vil peke på at det var en samlet justiskomité som i Innst.S.nr.205 (1994-1995) ba Regjeringen nedsette et utvalg som skulle vurdere eventuell erstatning til alle lobotomerte på generelt grunnlag.

       Komiteen viser til at ei interdepartemental arbeidsgruppe har vurdert en eventuell erstatning til alle tidligere lobotomerte. Arbeidsgruppa avga sin innstilling i slutten av april. Komiteen er kjent med at Regjeringen vil legge fram en sak om erstatning for lobotomerte for Stortinget i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett for 1996.

       Komiteen vil avvente Regjeringens oppfølging av arbeidsgruppas innstilling før det tas endelig stilling til slik generell erstatning til alle lobotomerte.

       Komiteen vil på denne bakgrunn ikke bifalle forslaget i Dok.nr.8:43 (1995-1996).