3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       Det henstilles til Regjeringen å utarbeide nye veiledende normer for skolebygg for alle årstrinn for grunnskolen.

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringa kartleggje dei faktiske kostnadene i kommunane for skulestart for seksåringane etterat grunnskulereforma er starta, og kome til Stortinget med konklusjonane av undersøkjinga. Om naudsynt bør Regjeringa gjera framlegg om tilleggsløyvingar slik at staten dekkjer kostnadene ved skulestart for seksåringar.

Forslag fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringa utgreie situasjonen for udelte og fådelte småskular i høve til ny pedagogikk på småskuletrinnet, og kome til Stortinget med framlegg om tilskot til utstyr og tilpassing av klasserom.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringa utgreie situasjonen for skulefritidsordninga som fylgje av skulestart for seksåringar, og kome til Stortinget med framlegg om tilskot til investeringar i lokale og utstyr for skulefritidsordninga.

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen behandle alle kommuner som i St.prp. nr. 39 (1995-1996) er kommet ut med 0 kroner i kompensasjon, og alle kommuner som har klaget, på nytt. Utfallet av denne behandling legges fram for Stortinget i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett.

Forslag 6

       Kompensasjon til kommunene av investeringsutgifter til 6-årsreformen utbetales til kommunene over en femårs periode.

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen utarbeide forslag til kompensasjon for opparbeidelse av utearealer og utstyr til disse. Saken legges fram for Stortinget.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 8

       Den enkelte kommune avgjør selv om de vil starte obligatorisk opplæring for 6-åringer i 1997 eller 1998. Den øvrige delen av Reform 97 settes i verk i alle kommuner fra høsten 1997.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 9

       Grunnskolereformen iverksettes fra skoleåret 1997/98. Kommuner som etter egen vurdering ikke er i stand til å tilby 6-åringene et akseptabelt tilbud, kan søke departementet om utsettelse i ett år.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringen legge til grunn en investeringsramme på 5,2 milliarder kroner som grunnlag for fordeling av en årlig kompensasjon til kommunene over fem år i forbindelse med grunnskolereformen.

       Kompensasjonen for hver kommune forutsettes beregnet ut fra en gradering og tilpasning av prisnormen for reformrelaterte byggekostnader, en arealnorm for skoler med gjennomsnittlig elevtal på hhv. over og under 22 pr. klasse, kommunenes utgifter over en 5- års periode, utgifter til tilpasning og utbedring av lokaler i udelte og fådelte skoler, til skolefritidsordningen og etter søknad fra kommuner til dekning av spesielle investeringskostnader.

Forslag fra Kristelig Folkeparti:

Forslag 11

       Grunnskulereforma vert å utsetja til skuleåret 1998/99.