Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å gi kabeloperatørene anledning til kringkasting i kabelnett.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 191 (1995-1996)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:34 (1995-96)
  • Dato: 14.05.1996
  • Utgiver: familie-, kultur- og administrasjonskomiteen

1. Sammendrag

      Representanten Simonsen fremmer forslag om at Stortinget skal pålegge Regjeringen å fremme forslag om nødvendige lovendringer, og/eller foreta de nødvendige forskriftsendringene som trengs for å kunne gi kabeloperatørene anledning til å få konsesjoner til kringkasting i kabelnett.

       Forslagsstilleren begrunner forslaget bl.a. med at med de endringene som Stortinget nå har vedtatt er det ikke lenger grunnlag for å nekte kabeloperatørene konsesjoner til kringkasting i kabelnett, ettersom det bør være en selvfølge at rammebetingelsene skal være like for alle aktører i samme marked.

       Generelt vil en tillatelse til kringkasting i kabelnett bare dekke relativt små andeler av seerne i hvert område. Det vises til at i både Sverige og Finland har kabeloperatørene anledning til å drive kringkasting i egne nett.

2. Komiteens merknader

     Komiteen viser til behandlingen av St.meld. nr. 32 (1992-1993) Media i tida, der det ble fastslått at den reelle eiendomsretten til kabelnettene og driften av kringkasting må være atskilt. Det vises videre til behandlingen av St.meld. nr. 13 (1995-1996) om lokalfjernsyn der Stortinget vedtok å tillate lokalfjernsyn å videresende en satellittkanal under visse forutsetninger. Utgangspunktet for dette var å sikre og styrke det økonomiske grunnlaget for lokalfjernsyn i Norge. Det medfører ikke noe nytt prinsipielt standpunkt til kabelselskapenes mulighet til å drive kringkastingsvirksomhet. I den sammenheng er det viktig å understreke den anledning lokal-TV tidligere har hatt til å videresende betalings-TV. Komiteen viser til departementets uttalelse som opplyser at det såkalte kabel-TV-direktivet som det refereres til i forslaget, ikke pålegger medlemsstatene i EU å tillate kabelselskapene å drive kringkasting i sine kabelfjernsynsnett.

       Komiteen vil vise til at spørsmålet om kabelselskapenes mulighet til å drive egen kringkasting må vurderes nærmere for å få avklart endel prinsipielle forhold, eventuelle restriksjoner som bør gjelde bl.a. for å unngå monopoltilstander der en distributør kan nekte konkurrerende kanaler distribusjon.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og representanten Roy N. Wetterstad, mener det bør vurderes om det eventuelt skal settes begrensninger på antall kanaler og om et kabelselskap skal kunne prioritere egne kanaler før andre kanaler som allerede er etablert. Videre bør det vurderes i lys av abonnentenes lovbestemte rett til å bestemme hvilke kanaler som skal formidles. Flertallet har merket seg at departementet vil vurdere dette, bl.a. i oppfølgingen av NOU 1995:8 om kringkastingssendinger i kabelnett, og at det tas sikte på å legge dette frem for Stortinget høsten 1996. Flertallet vil derfor avvente departementets arbeid.

       Komiteens medlemer frå Høgre ser ei rekke argument for at kabeloperatørane bør få høve til å konkurrere på same vilkår som andre aktørar, anten desse nyttar telenett eller satellittkommunikasjon. Desse medlemene har merka seg at kabeloperatørane ikkje planlegg å bli kringkastarar med eigenproduksjon av fjernsynstilbod, men gjerne vil ha høve til å gjera bruk av den infrastrukturen som det ligg i kabelnetta, t.d. ved å gje tingerane ekstra tilbod i form av betalingsformer.

       Desse medlemene ser fram til handsaminga av dette spørsmålet etter at tekniske og prinsipielle sider er vurderte av departementet på grunnlag av NOU 1995:8 om kringkastingssendingar i kabelnett og vedtaket om å gje lokalfjernsynsselskapa høve til vidareformidling av satellitt-TV.

       Komiteens medlem, representanten Roy N. Wetterstad, er enig i forslaget fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å gi kabeloperatør anledning til kringkasting i kabelnett. Dette medlem har imidlertid forståelse for at andre med mindre klare prinsipielle holdninger har behov for hjelp fra departementet til å få vurdert nærmere en del problemstillinger knyttet til saken. Dette medlem imøteser en avklaring til høsten.

3. Komiteens tilrådning

    Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:34 (1995-1996) - Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å gi kabeloperatørene anledning til kringkasting i kabelnett - vedlegges protokollen.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 14. mai 1996.

Solveig Sollie, Jon Olav Alstad, Eli Sollied Øveraas,
fung. leder. ordfører. sekretær