Vedlegg 1: Brev av 21. mai 1996 fra Stortingets utenrikskomité til handelsministeren.

Spørsmål i tilknytning til utenrikskomiteens behandling av St.prp. nr. 42 (1995-1996) Om endringer i garantiordning for investeringer i og eksport til utviklingsland

       I tilknytning til utenrikskomiteens behandling av ovennevnte sak vil en be om svar på følgende spørsmål innen torsdag 23. mai kl. 10.00.

       1. Vedrørende dekning av kommersiell risiko ved garanti fra statens side ved leveranser i utviklingsland heter det i proposisjonen (side 4) at ordningen ikke dekker kommersiell risiko. Er det her tatt høyde for at en garantiordning uten adgang til å dekke kommersiell risiko kan være i utakt med målsettinger som vi støtter internasjonalt?

       2. Hvordan er disse nye, tilpassede retningslinjene for garanti ved investering i og eksport til utviklingsland, sammenlignet med de ordninger som eksisterer hos de land det er naturlig for Norge å sammenligne seg med?

       3. Grunnfondet, som skal dekke tap under garantiordningen, er opprettet utenom bistandsbudsjettet. Vil likevel tap som er direkte knyttet til NORAD-godkjente prosjekter, kunne dekkes innenfor bistandsbudsjettets rammer, og rapporteres som Official Development Assistance?