2. Varamedlemmer

     Ifølge FO § 17 annet ledd trer en innkalt vararepresentant inn som medlem av den komité som representanten sitter i, såfremt ikke Presidentskapet bestemmer noe annet. For valgkomiteen og den utvidede utenrikskomité gjelder likevel egne regler, jf. § 8 siste ledd og § 13 fjerde ledd. Her er det valgt partivise varamedlemmer blant de faste stortingsrepresentantene. De sistnevnte varamedlemmene innkalles ved ethvert forfall, ikke bare ved permisjoner. Valgkomiteen kan likevel bestemme, etter anmodning av vedkommende gruppe, at en vararepresentant som møter i utenrikskomiteen, skal møte også i den utvidede komité.

       For EØS-konsultasjonsorganet er det ikke fastsatt særskilte regler om varamedlemmer. Når et medlem av utenrikskomiteen har permisjon og det er innkalt vararepresentant til Stortinget, trer vararepresentanten inn som medlem også av konsultasjonsorganet, jf. FO § 17 annet ledd. Er det ikke innkalt vararepresentant, blir plassen stående tom i tilfelle forfall. For medlemmene av den norske delegasjon til parlamentarikerkomiteen for EØS er det valgt særskilte varamedlemmer blant de faste stortingsrepresentantene.

       Når man tar hensyn til at EØS-utvalget bør være representativt og at konsultasjonene skal ha politisk betydning, bør det etter Presidentskapets oppfatning velges særskilte varamedlemmer også for utenrikskomiteens medlemmer i konsultasjonsorganet, tilsvarende ordningen i den utvidede utenrikskomité. Varamedlem bør innkalles ved ethvert forfall. Det bør likevel gis en tilsvarende unntaksregel som for den utvidede utenrikskomité, slik at valgkomiteen kan bestemme, etter anmodning av vedkommende gruppe, at en vararepresentant som møter i utenrikskomiteen, skal møte også i den utvidede komité. Dette vil primært ha relevans når en vararepresentant møter over en lengre periode.

       Presidentskapet viser til foreslått nytt annet ledd i § 13 a og tilføyelse i annet ledd i § 17.