4. Stenografisk referat av forhandlingene

      I den utvidede utenrikskomité tas det stenografisk referat av forhandlingene. Den omtalte bestemmelsen i FO om at forhandlingene i komiteen som hovedregel skal holdes hemmelige, omfatter også referatet. For ordens skyld presiseres at dette ikke innebærer at referatet er gradert « hemmelig » i den betydning som følger av « Instruks for behandling av dokumenter som av sikkerhetsmessige grunner må beskyttes ». Sikkerhetsinstruksen er fastsatt ved kongelig resolusjon, og gjelder ikke for dokumenter som blir utferdiget av stortingsorganer.

       Presidentskapet er kjent med at det også i forhold til EØS-konsultasjonsorganet har vist seg ønskelig å kunne dokumentere det som er fremkommet under møtene. Presidentskapet mener at det bør legges til rette for at det kan tas stenografisk referat av forhandlingene i utvalget. Ved fastsettingen av tidspunkt for møter i utvalget må det imidlertid tas hensyn til kapasiteten i Stortingets referentkorps.

       Den foreslåtte bestemmelsen om at forhandlingene i utvalget skal holdes hemmelige hvis ikke annet uttrykkelig bestemmes, vil gjelde direkte for stenografisk referat av forhandlingene.

       Det anses unødvendig med bestemmelse i FO om at det kan tas stenografisk referat.

       Presidentskapets medlemmer Grimstad og Myrvoll viser til sine merknader ovenfor.