2. Komiteens merknader

      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Brenden, Eriksen, Hauglid og Skaug, fra Senterpartiet, Galtung og Jakobsen, fra Høyre, Godal og Hernæs, fra Sosialistisk Venstreparti, Bjørn, fra Kristelig Folkeparti, Næss, og fra Fremskrittspartiet, lederen, har merket seg at de økonomiske godtgjørelser for vernepliktige mannskaper foreslås regulert etter samme modell som har vært praktisert i en årrekke, nemlig i samsvar med de tillegg som gis til voksen, ufaglært arbeidskraft i staten.

       Komiteen har videre merket seg at det er tatt hensyn til de beløp som er avsatt til lokale forhandlinger fra henholdsvis 1. august og 1. september, men at iverksettingen av praktiske grunner foreslås fra 1. mai 1996 for de vernepliktige. Komiteen slutter seg til dette.

       Komiteen viser til at de vernepliktige gjennom tillitsmannsordningen selv har prioritert å øke erstatningsbeløpet for kost under permisjon på bekostning av en økning av dimisjonsgodtgjørelsen og at det overskytende beløp benyttes til økning av tjenestetillegget. Komiteen ser positivt på at de vernepliktige på denne måte får innflytelse over fordelingen av de beløp som er til disposisjon.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, slutter seg til at de beregnede utgifter på 33,9 mill. kroner gis som tilleggsbevilgning på forsvarsbudsjettet for 1996.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil foreslå at de beregnede merutgifter på 33,9 mill. kroner dekkes innenfor rammen av forsvarsbudsjettet for 1996 og fremmer følgende forslag:

       « De beregnede merutgifter på 33,9 mill. kroner dekkes innenfor rammen av forsvarsbudsjettet for 1996. »