1. Sammendrag

      Regjeringen ber i proposisjonen om Stortingets samtykke til å regulere studentopptaket til universitetene. Opptaksrammene er basert på vurderinger av kapasiteten i de aktuelle utdanningene på bakgrunn av statistikk om studiesøkningen og utviklingen når det gjelder avgang/frafall i studiene og tilgang på nye studenter, og forslag fra de enkelte universitetsstyrene. Universitetsrådet har dessuten gitt en supplerende uttalelse i saken.

       Regjeringen går inn for at det fortsatt skal være åpning på nasjonal basis for grunnfag og mellomfag ved de historisk-filosofiske, de samfunnsvitenskapelige og de matematisk-naturvitenskapelige fakultetene (allmennfakultetene) i studieåret 1996-97. Allmennfakultetene ble åpnet foregående studieår. For at den samlede studiekapasiteten i de aktuelle studiene skal kunne utnyttes best mulig på nasjonal basis, vil det nasjonale åpningen også omfatte de høgskolene som tilbyr slike studier på lavere grad. Søkerne til de aktuelle studiene blir fordelt på studiestedene etter kapasitet. De som ikke får plass ved det først prioriterte lærestedet, vil få tilbud om plass på tilsvarende studium ved ett av de andre lærestedene, enten universitet eller høgskole.

       Departementet legger til grunn at institusjonsstyrene får fullmakt til å fordele studentene på enkelte fag innenfor samme fakultet, for å sikre studiekvaliteten ved fag der ressurssituasjonen er sterkt presset.

       Regjeringens mål med å fastsette kapasiteten i høyere utdanning er å gi flest mulig kvalifiserte utdanningssøkende tilbud, i tråd med individuelle ønsker og samfunnets behov for høyt utdannet arbeidskraft, å ivareta kvalitetskrav i studier og læringsmiljø og tilrettelegge for studiegjennomføring på normert tid.