1. Sammendrag

       Stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa, Erna Solberg, Lars Sponheim og Einar Steensnæs fremsatte 5. juni 1996 følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen om å endre forskrifter til lov av 17. februar 1995 nr. 9 om kompensasjon for merverdiavgift m.v. slik at også private og ideelle virksomheter, som får driftsmidlene finansiert over offentlige budsjetter, blir inkludert i ordningen med merverdiavgiftskompensasjon. »

       I begrunnelsen for forslaget vises det til at Stortinget har vedtatt en ordning med kompensasjon for innbetalt merverdiavgift på visse tjenester slik at private næringsdrivende ville kunne konkurrere på mer like vilkår i forhold til tilsvarende offentlig virksomhet.

       I forskrift av 19. april 1995 har departementet bestemt at det ikke vil « bli ytet kompensasjon til kommunal eller fylkeskommunal virksomhet organisert som stiftelse, aksjeselskap eller lignende ». Denne bestemmelsen er åpenbart tatt inn for å hindre at offentlig sektor, gjennom en særskilt organisering, kunne komme inn under en ordning som utelukkende er tiltenkt privat virksomhet.

       Det antas at det likevel ikke har vært intensjonen at private og ideelle virksomheter, som får 100 % av sine driftsmidler finansiert over offentlige budsjetter, skulle unntas fra ordningen med merverdiavgiftskompensasjon. Disse institusjonene har nemlig heller ikke muligheter til fradrag på inngående merverdiavgift og må derfor driftsmessig betraktes på linje med offentlige institusjoner. I noen tilfeller har også kommunen/fylkeskommunen og eierne funnet det hensiktsmessig å overdra regnskapsførsel, vedlikehold og andre regnskapsmessige og tekniske tjenester i institusjonen til det offentlige. Institusjonen er like fullt å betrakte som privat med eget styre som utpekes av eierorganisasjonen.

       Forslagsstillerne mener at private ideelle organisasjoner står for en viktig del av det samlede tjenestetilbudet innen omsorgssektoren. Det anses derfor som viktig at dette tilbudet består og at regelverket ikke innrettes slik at disse institusjonene kommer økonomisk dårligere ut enn om de var blitt drevet i offentlig regi.