1. Innledning

       Riksrevisjonen la den 15. mai 1996 frem for Stortinget Riksrevisjonens antegnelse vedrørende statens ordning med driftstilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner - Dok.nr.3:07 (1995-1996). Riksrevisjonens rapport fra undersøkelsen om ordningen med driftstilskudd til ungdomsorganisasjonene følger som vedlegg til dokumentet.

       Riksrevisjonens undersøkelse ble påbegynt høsten 1994 og ble i 1995 utvidet bl.a. på bakgrunn av medieoppslag som kunne tyde på at flere organisasjoner hadde gitt uriktige opplysninger i forbindelse med søknader om tilskudd. Formålet med undersøkelsen har vært å vurdere om Barne- og familiedepartementets forvaltning av ordningen er i overensstemmelse med Stortingets forutsetninger, herunder vurdere om ordningen har vært administrert på en tilfredsstillende måte og om det er etablert og gjennomført en tilfredsstillende internkontroll.

       På bakgrunn av opplysninger om at den statlige tilskuddsordningen til barne- og ungdomsorganisasjonene kan ha blitt praktisert på en måte som er i strid med regelverket for slike tilskudd, ble det ved kgl. res. 24. mars 1995 nedsatt en offentlig granskningskommisjon for å gjennomgå praktiseringen av de statlige tilskuddsordningene til barne- og ungdomsorganisasjonene (Fjeld-kommisjonen). Kommisjonen hadde til mandat å kartlegge organisasjonenes søknader om tilskudd og granske organisasjonenes praksis for beregning av medlemstall som hadde vært lagt til grunn ved søknadene. Kommisjonen skulle videre lage oversikt over de ulike regelverkene i denne perioden og beskrive eventuelle uklarheter i regelverket. I tillegg skulle kommisjonen lage oversikt over hvor mye de ulike organisasjonene hadde fått i støtte hvert år i perioden og vurdere dette i forhold til det til enhver tid gjeldende regelverk og departementenes rutiner for praktiseringen av dette. Kommisjonens rapport - Statlige tilskuddsordninger til barne- og ungdomsorganisasjoner ( NOU 1995:19 ) - ble avgitt til Barne- og familiedepartementet 4. august 1995.

       På bakgrunn av at rapporten omhandler også den perioden hvor tidligere statsråd i Barne- og familiedepartementet Grete Berget var nestleder i AUF, anmodet statsråden om at dette departementet ble fritatt for å behandle kommisjonens rapport. Ved kgl. res. 11. august 1995 ble Barne- og familiedepartementet med umiddelbar virkning derfor fritatt for å behandle granskningsrapporten når det gjelder spørsmål om rettslige og økonomiske konsekvenser for berørte organisasjoner. Ved samme resolusjon ble departementet også fritatt for å behandle klager over Fordelingsutvalgets vedtak av 12. juli 1995 om tilbakebetaling eller reduksjon av tilskudd gitt på grunnlag av medlemstall. I henhold til den samme kgl. res. ble disse spørsmålene overført til Samferdselsdepartementet.

       Den 2. februar 1996 anmeldte Samferdselsdepartementet 24 barne- og ungdomsorganisasjoner til politiet for bedrageri, dette bl.a. med bakgrunn i Fjeld-kommisjonens utredning og de konklusjoner som var gjort av Fordelingsutvalget.

       Den 9. februar 1996 la stortingsrepresentant Carl I Hagen frem for Stortinget et mistillitsforslag mot tidligere samferdselsminister Kjell Opseth for behandlingen av Fjeld-kommisjonens rapport - Dok.nr.8:49 (1995-1996). Ved Stortingets vedtak 20. februar 1996 ble forslaget oversendt kontroll- og konstitusjonskomiteen til behandling.

       Ved Samferdselsdepartementets vedtak av 16. september ble det tatt avgjørelse i 9 klager over Fordelingsutvalgets vedtak i 1995 om tilbakebetaling eller reduksjon av tilskudd.

       Ved pressemelding av 29. oktober orienterte statsadvokaten i Oslo om at anmeldelsene av 24 barne- og ungdomsorganisasjoner for bedrageri henlegges.

       I forbindelse med behandlingen av Dok.nr.8:49 (1995-1996) og Dok.nr.3:07 (1995-1996) besluttet komiteen å holde åpne høringer til nærmere belysning av saken, jf. Stortingets forretningsorden § 21a. Høringene ble gjennomført den 17., 18., 19. og 20. september 1996. Det ble tatt stenografisk referat fra høringene og referatet følger som vedlegg til innstillingen.

       Følgende personer og organisasjoner deltok i disse høringene:

- Tirsdag 17. september, Barne- og familiedepartementet ved statsråd Grete Berget, samt det tidligere Fordelingsutvalget ved tidligere ledere Grete Mugaas, Margrethe Sunde og tidligere nestleder Tor Arne Gangsø.
- Onsdag 18. september, representanter for 7 politiske ungdomsorganisasjoner: Senterungdommens Landsforbund, Sosialistisk Ungdom, Kristelig Folkepartis Ungdom, Norges Unge Venstre, Fremskrittspartiets Ungdom, Arbeidernes Ungdomsfylking og Unge Høyres Landsforbund.
- Torsdag 19. september, representanter for 5 ikke-politiske ungdomsorganisasjoner: Det norske misjonsselskaps barne- og ungdomsavdeling, Youth for Understanding, Norske 4H, Norges Bygdeungdomslag og Motorførernes Avholdsforbunds Ungdom.

       Tema for disse høringene var forhold som er omtalt i Riksrevisjonens Dok.nr.3:07 (1995-1996), jf. også Fjeld-kommisjonens rapport - NOU 1995:19 . Komiteen tok særlig sikte på å belyse nærmere spørsmål rundt Barne- og Familiedepartementets forvaltning av reglene for driftstilskudd til barne- og ungdomsorganisasjonene, hvordan departementets forståelse av regelverket har vært formidlet til de aktuelle organisasjoner, hvilken kontroll det har vært med ordningen, samt spørsmål i tilknytning til det tidligere Fordelingsutvalgets virksomhet. Når det gjelder høringene med ungdomsorganisasjonene kom man i tillegg inn på spørsmål i tilknytning til organisasjonenes egne tiltak for å oppfylle regelverket.

- Fredag 20. september ble det holdt høring med tidligere samferdselsminister, settestatsråd Kjell Opseth.

       Tema for denne høringen var forhold knyttet til Dok.nr.8:49 (1995-1996); samt departementets saksbehandling av spørsmålet om rettslige og økonomiske konsekvenser for berørte barne- og ungdomsorganisasjoner på bakgrunn av Fjeld-kommisjonens rapport, samt forhold knyttet til Samferdselsdepartementets anmeldelse av en rekke barne- og ungdomsorganisasjoner den 2. februar 1996.

       I etterkant av høringen har det vært tildels omfattende brevveksling mellom komiteen og henholdsvis Barne- og familiedepartementet ved statsråd Grete Berget og Samferdselsdepartmentet ved settestatsråd Kjell Opseth. Brevene følger som vedlegg til innstillingen.

       På bakgrunn av at Riksrevisjonens rapport med forslag til antegnelse og Carl I Hagens mistillitsforslag begge har sin bakgrunn i myndighetenes forvaltning og håndtering av ordningen med driftstilskudd til barne- og ungdomsorganisasjonene, herunder reaksjoner på uriktige opplysninger i forbindelse med søknader om tilskudd, velger komiteen å behandle de to dokumenter i samme innstilling, jf. også Stortingets forretningsorden § 18 tredje ledd. Stortinget må likevel ta stilling til de respektive dokumenters forslag i egne vedtak.