1. Sammendrag

       Forslagsstillerne viser til Ot.prp. nr. 48 (1989-1990) og Innst.O.nr.43 (1989-1990), hvor kommunal- og miljøvernkomiteen sluttet seg til Regjeringens lovforslag om innføring av internkontrollprinsippet i arbeidsmiljøloven, brann- og eksplosjonsvernlovgivningen, forurensningsloven og produktkontrollloven.

       Videre viser forslagsstillerne til at myndighetene sammen med arbeidslivets parter har gjennomført en evaluering av internkontrollreformen som konkluderer med at det må foretas en vesentlig revidering av forskriften om internkontroll. Statskonsult har også foretatt en evaluering av regelverket for internkontroll av helse, miljø og sikkerhet med den konklusjon at det er et klart behov for harmonisering og sanering av dette regelverket, samt at etatene har ulike roller og strategier i sin tilsynsvirksomhet, hvilket kan være til hinder for samordning.

       Forslagsstillerne mener at arbeidet som myndighetene har igangsatt i forlengelse av førstnevnte evaluering legger for lite vekt på å oppnå en forenkling av strukturen for forvaltningsmyndigheter og tilsynsmyndigheter, samt harmonisering av de ulike regelverk. Forslagsstillerne peker på at med en god forskrift og en tilsynsvirksomhet som støtter opp om de mindre bedriftenes situasjon, vil internkontroll kunne bli et verktøy som fremmer helse, miljø- og sikkerhetsarbeidet i mindre norske bedrifter.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen om å foreta en forenkling av strukturen for forvaltningsmyndigheter og tilsynsmyndigheter av internkontroll av helse, miljø og sikkerhet, herunder harmonisering av de ulike regelverk for internkontroll. »