1. Sammendrag

       Departementet viser i proposisjonen til at Statkraft SF ut fra sin størrelse, erfaring og kompetanse, bør ha en sentral rolle som et statlig eid foretak i energisektoren. Statkraft trenger mer egenkapital for å kunne utnytte mulighetene til lønnsomme investeringer, og Regjeringen foreslår å konvertere 3 mrd. kroner av Statkraft SFs ansvarlige lån til innskuddskapital.

       Budsjettmessig vil bevilgningen til ny innskuddskapital motsvares av tilsvarende innbetalinger på statsbudsjettet for 1996, i form av nedbetaling på Statkrafts ansvarlige lån. Det vises til at konvertering av ansvarlig lån til innskuddskapital vil gi lavere innbetalinger til staten de nærmeste årene, bl.a. ved reduserte renteinnbetalinger på det ansvarlige lånet i 1996. Det forutsettes at Statkraft, gjennom økte investeringer, vil oppnå en tilfredsstillende avkastning som på lengre sikt muliggjør økt utbytte til eieren.

       Departementet viser til vedtatt budsjett for 1996, hvor det er budsjettert med 2.470 mill. kroner i avdrag fra Statkraft SF i 1996, fordelt med 500 mill. kroner på det ansvarlige lånet og 1.970 mill. kroner på fastlånet. Som følge av at det allerede er budsjettert med 500 mill. kroner i avdrag på det ansvarlige lånet, økes inntektsbevilgningen under kap. 3961 Statkraft SF post 90 Avdrag med 2.500 mill. kroner. Videre foreslås innskuddskapitalen i Statkraft SF økt med 3.000 mill. kroner over nytt kap. 961 Statkraft SF post 90 Innskuddskapital.

       Konverteringen er forutsatt gjennomført pr. 15. desember 1996. Departementet viser til at etter at 3 mrd. kroner av det ansvarlige lånet er konvertert til innskuddskapital pr. denne dato, anslås renteinnbetalingene for det ansvarlige lånet å bli ca 200 mill. kroner. Det foreslås derfor at bevilgningen for 1996 under kap. 5608 Renter av lån til statsforetak under Nærings- og energidepartementet, post 81 Statkraft SF økes med 200 mill. kroner.