5. Komiteens tilråding

       Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Om endringer i Stortingsvedtak for Kommunal- og arbeidsdepartementets bostøtteordning og Sosial- og helsedepartementets botilskuddsordning.

       Stortingets vedtak av 12. juni 1972 med senere endringer endres slik at det lyder:

       I den utstrekning Stortinget bevilger midler til dekning etter §4 kan det gis bostøtte etter følgende regler:

§ 1.

Støtteberettigede personer

       Bostøtte kan gis til personer som svarer for boutgifter i en bolig som nevnt under § 2. Personen må selv bo i boligen, og ha i sin husstand personer som tilhører en av følgende grupper.

1. Barn under 18 år.
2. Personer som har fylt 65 år.
3. Personer som har uførepensjon, grunnstønad, hjelpestønad eller yrkesskadeerstatning etter lov 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd
4. Personer som har attføringspenger etter lov om folketrygd.
5. Gjenlevende ektefeller, fraskilte ektefeller eller ugifte som har pensjon eller overgangsstønad etter folketrygdens bestemmelse om ytelser til etterlatte.

       Departementet kan ved forskrift bestemme at bostøtte skal gis til andre personer enn dem som er nevnt foran.

§ 2.

Boliger som omfattes av ordningen:

       For husstander med alders-, etterlatte- og uførepensjonister med inntekter over minstepensjon pluss 30 prosent og alle barnefamilier gjelder følgende krav til boligen:

1. Boliger som er oppført med lån fra Husbanken eller Bustadsbanken/Landbruksbanken fra omorganiseringen av Bustadsbanken ifølge av lov av 30. oktober 1947 så lenge lånet hviler på boligen.
2. Boliger som har ervervslån fra Husbanken eller som har utbedringslån fra Husbanken eller Bustadsbanken/Landbruksbanken og som er innvilget i 1963 eller seinere. Dette gjelder også boliger som har utbeddringslån fra en kommune av midler denne har lånt fra Husbanken til dette formål.
3. Kommunale leieboliger og leieboliger som er underlagt leiereguleringer etter kap II i midlertidig lov av 7. juni 1967 nr. 13 (se forskriftenes 5) om regulering av leie for husrom m.v., samt andre leieboliger innenfor det samme stedlige virkeområde, som er oppført før 8. april 1940.
4. Boliger som har etableringslån og/eller etableringstilskudd fra Husbanken. Dette gjelder også boliger som har etableringslån fra en kommune av midler denne har lånt fra Husbanken til dette formålet.
5. Alle boliger i borettslag.

       For husstander med alders-, etterlatte- og uførepensjonister med inntekter under minstepensjon pluss 30 prosent gjelder ikke noen boligavgrensning. Bostøtte gis ikke til beboere i institusjoner hjemlet i lov om helsetjenesten i kommunene § 1-3 annet ledd pkt. 5 og lov om sosiale tjenester m.v. § 4-2, bokstav d).

§ 3.

Beregning av bostøtte

       Departementet fastsetter forskrifter for beregning av bostøtte.

§ 4.

Finansiering

       Utgifter til bostøtte dekkes av staten.

§ 5.

Administrasjon

       Støtteordningen administreres av Husbanken og kommunene.

       Departementet kan gi nærmere regler om gjennomføringen av støtteordningen. Det kan herunder bestemmes at bostøtten for de ulike kategorier av boliger skal gis ved direkte utbetaling fra banken eller fra bostedskommunen, eller gjennom avkorting av rente- og avdragsterminer for låntakere i statens boligbanker eller andre kreditorer, eller ved avkorting i husleien.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 15. januar 1997.

Roger Gudmundseth, Arild Lund, Ola T Lånke,
leder. ordfører. sekretær.