Vedlegg

Brev frå Justisdepartementet v/statsråden, til justiskomiteen datert 14. mars 1997.

Dok.nr.8:43 - Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om økte bevilgninger til politiet

       Jeg viser til justiskomiteens brev av 25. februar d.å. med forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om økte bevilgninger til politiet (Dok.nr.8:43).

       Innledningsvis vil jeg påpeke at politidistriktene også for inneværende år har fått en økning i bevilgningene. Midlene til de variable utgiftene er imidlertid redusert. Dette skyldes en sterk økning i de faste utgifter, blant annet som følge av lønnsoppgjøret i 1996, helårsvirkningen av et betydelig antall stillinger opprettet i 1996, økning av husleie, nye leieforhold m.m.

       Etter nøye gjennomgang av rapportene fra politi- og lensmannsetaten og ut fra faglige vurderinger som er gjort, har jeg kommet til at nedgangen i variable midler vil føre til at innsatsen innen en del prioriterte områder må reduseres. For meg er det viktig å opprettholde aktiviteten på 1996-nivå og sikre at politi- og lensmannsetaten har frie midler som kan settes inn i ressurskrevende situasjoner og når behovet for tilstedeværelse og beredskap er størst.

       På bakgrunn av dette fremmer jeg i dag en proposisjon om økning i bevilgningen for 1997 under kap. 440 Politi- og lensmannsetaten på 150 mill. kr med videre.