6. Tilbakehald av betaling til entreprenørar - ompostering og postering i statens vegvesens rekneskap for 1996

6.1 Samandrag

       I proposisjonen vert det orientert om rettingar i ­rekneskapen til Statens vegvesen for 1996 av tidlegare feil ved føringa av tilbakehald av betaling til entreprenørar.

       Ved revisjon av Statens vegvesens rekneskap for 1995 fann Riksrevisjonen fleire manglar ved rekneskapen. Saka er teken opp i Dok.nr.1 (1996-1997) og er desidert « Til observasjon ».

       Ein av manglane ved rekneskapen galdt føringa av tilbakehald av betaling til entreprenørar. Slik betaling skal førast etter kontantprinsippet.

       Vegvesenet følgde i det tidlegare økonomisystemet kontantprinsippet, slik at beløp som var haldne tilbake blei belasta statsrekneskapen først ved utbetaling. Ved innføringa av det nye økonomistyringssystemet i 1994 blei ikkje kontantprinsippet følgt. I staden for å følgje kontantprinsippet belasta Vegvesenet i statsrekneskapen heile fakturaen inkludert tilbakehaldne beløp.

       Rekneskapsføringa av tilbakehaldne beløp etter to ulike prinsipp vil vere vanskeleg å administrere, og det vil lettare kunne bli feil i rekneskapen.

       Saka er omtalt i forklaringane til statsrekneskapen for 1996.

       Statens vegvesen fører frå 1. januar 1997 alle tilbakehaldne beløp i statsrekneskapen etter kontantprinsippet.

6.2 Komiteen sine merknader

       Komiteen har ingen merknader.