1. Innledning

       Kapitlene i innstillingen følger disposisjonen i St.meld. nr. 16 (1996-1997). Sammendrag av Dok.nr.8:62 (1996-1997) er inntatt under kap. 6 der liberaliseringsdebatten er omhandlet i St.meld. nr. 16 (1996-1997).

1.1 Sammendrag

       Det uttales i meldingen at formålet er å redegjøre for utviklingen av narkotikasituasjonen de seinere år og for mål og virkemidler i årene som kommer. Gjennom den siste tiårsperioden har undersøkelser pekt mot stabilisering og en viss reduksjon i stoffmisbruket. Dette gjelder særlig det intravenøse misbruket, men også misbruket av cannabisstoffer. Den siste tiden har imidlertid vist tegn til endringer. Økt internasjonal, ulovlig produksjon og handel med narkotika har ført til økt tilgjengelighet av narkotiske stoffer også i Norge. Flere misbrukere av heroin og andre stoffer er blitt mer nedslitte og forkomne, og dødeligheten i gruppen er høy. Samtidig er det introdusert nye stoffer i ungdomsmiljøer utenom de tradisjonelle misbruksmiljøene, koplet til internasjonale ungdomskulturelle strømninger. Liberale holdninger til bruk av sentralstimulerende midler, cannabis og hallusinogener er blitt tydeligere. Det framholdes at dette understreker behovet for en ny gjennomgang av narkotikapolitikken.

       Under drøftingen av ulike avgrensninger påpekes det bl.a. at holdninger i samfunnet til rusmiddelbruk gir glidende grenser mellom lovlige og ulovlige stoffer, idet f.eks. liberale holdninger til alkoholbruk i voksenbefolkningen vil kunne gjenfinnes som liberale holdninger til narkotika blant ungdom. Det framholdes at Sosial- og helsedepartementets del av ansvaret for narkotikapolitikken inngår i en samlet rusmiddelpolitikk, hvor målet er i størst mulig utstrekning å begrense de individuelle og samfunnsmessige skadene av bruk og misbruk av rusmidler.

       Det er til meldingen tre utfyllende vedlegg henholdsvis om globaliseringen av den ulovlige produksjonen, handelen med og misbruket av narkotiske stoffer, om nye ungdomskulturelle utviklingstrekk og misbruksmønstre og om de tyngst problembelastede misbrukerne og hjelpeapparatet.