1. Sammendrag

Hovedtrekk i forslaget til nytt regelverk

       Regjeringen legger i stortingsmeldingen frem forslag til nytt regelverk for tilskudd til barne- og ungdomsorganisasjonene. Forslaget bygger hovedsakelig på Stensrud-utvalgets utredning ( NOU 1997:1 ). Videre er de innkomne høringsuttalelsene lagt til grunn.

       I forslaget er regelverkene for Barne- og familiedepartementets ulike tilskuddsordninger til barne- og ungdomsorganisasjonene samlet. Forslaget bygger i hovedsak på gjeldende regler, og hovedprinsippene er de samme.

       Et viktig hensyn ved utformingen av forslaget har vært å sikre en så lik behandling av organisasjonene som mulig. Det har også vært av betydning å videreføre den prioriteringen av barne- og ungdomsorganisasjoner med demokratisk oppbygging som kommer til uttrykk både i det nåværende regelverket og i Stensrud-utvalgets forslag.

       Det nåværende regelverket har en klar ungdomsprofil, i og med at kravet til organisasjonenes medlemmer og ett av kriteriene for beregning av tilskudd er knyttet til en aldersgrense på 25 år. Departementet ønsker å holde på ungdomsprofilen og foreslår en aldersgrense på under fylte 26 år.

       Kravet til antall medlemmer under 26 år er redusert fra 1.500 til 1.200. Endringen vil fange opp den generelle nedgangen i antall medlemmer i barne- og ungdomsorganisasjonene. For å redusere mulighetene for misforståelser i forhold til medlemsbegrepet og lette kontrollen, vil organisasjonene etter forslaget bare kunne telle med medlemmer som har betalt kontingent.

       For å lette dokumentasjonen av medlemstall, er det foreslått å innføre krav om et sentralt medlemsregister. Oversikten skal være å finne hos sentralleddet. Tilskuddsmyndighetene, dens representanter og Riksrevisjonen vil ha rett til å kreve innsyn i og utlevering av det sentrale medlemsregistret.

       Det er også foreslått et felles opptellingspunkt: 31. desember. Dette vil også lette arbeidet med å fremskaffe og kontrollere dokumentasjonen. Dagens ordning med at tellende medlemmer må ha en lokal forankring videreføres. Forslaget til regelverk innebærer en lettelse av kravene til lokallag som oppgis i søknaden om tilskudd. Lokallagene trenger etter forslaget kun 5 medlemmer under 26 år. Videre stilles det enklere krav til struktur og dokumentasjon. Dokumentasjon skal etter forslaget skje ved en egen årsrapport fra lokallaget.

       De partipolitiske ungdomsorganisasjonene, som for 1996 og 1997 har fått tilskudd til driften fra Administrasjonsdepartementet / Planleggings- og samordningsdepartementet, foreslås igjen inkludert i den ordinære tilskuddsordningen for barne- og ungdomsorganisasjonene. Disse organisasjonene faller inn under formålet med tilskuddsordningen.

       Når det gjelder kriteriene for å beregne tilskudd. er de stort sett de samme som tidligere. Dokumentasjonen av at organisasjonenes opplysninger er korrekte er imidlertid mer omfattende. Dette gjelder blant annet kravene til revisorattestasjon og et sentralt medlemsregister. Dette vil imidlertid neppe kreve endringer i organisasjonenes arbeidsform eller virkemåte som går utover organisasjonenes egenart.