1. Sammendrag

   Stortingsrepresentanten Carl I Hagen har 18. mars 1997 fremsatt følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen oppnevne en bredt sammensatt skattekommisjon til å utrede og vurdere ulike systemer for og konsekvenser av en lik og flat inntektsskatt for lønnsmottagere og næringsdrivende. »

       I begrunnelsen for forslaget understrekes det at innføringer av en flat skatt på all inntekt med kun en sats og et høyt såkalt « bunnfradrag », altså et likt fradrag for alle før skatt beregnes, vil medføre en enorm forenkling og frigjøre en stor samfunnsressurs som i dag er bortkastet på kontorer i næringslivet og i skattevesenet, i tillegg til advokater og domstolsapparatet.

       På den annen side vil innføring av flat skatt medføre betydelige fordelingskonsekvenser avhengig av hvilken sats som ble fastlagt og størrelsen på bunnfradraget. Det vil også kunne medføre andre fordelingspolitiske virkninger for spesielle yrkesgrupper og f.eks. pendlere. Muligheten for å benytte skattesystemet i fordelingspolitisk sammenheng ville bli nesten eliminert og måtte derfor erstattes av andre fordelingspolitiske virkemidler. Kun beregning av virkningene på de forskjellige inntekts- og familiegrupper basert på ulike satser og bunnfradrag vil kunne illustrere virkningene og også klarlegge de forskjellige provenyvirkninger.

       Det fremmes derfor forslag om å oppnevne en bredt sammensatt flat skatt-kommisjon for å foreta en grundig utredning av forskjellige systemer med flat skatt basert på ulike satser og bunnfradrag.