2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Inger Lise Husøy, Laila Kaland, Jørgen Kosmo og Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, viser til at i alt 6 private forslag (Dok.nr.8-forslag) er oversendt Regjeringen til utredning og uttalelse i perioden 1. juli 1996 - 30. juni 1997. I meldingen redegjøres det for hva som er gjort eller vil bli gjort med forslagene.

       Komiteen har når det gjelder forslag nr. 1 bl.a. merket seg at Justis- og politidepartementet har tatt initiativ til å fremskaffe en faktarapport om MC-miljøet, videre at arbeidet med å gjennomgå aktuelt regelverk er igangsatt, jf. Ot.prp.nr.85 (1996-1997) Lov om endringer i straffeprosessloven m.m. (oppholdsforbud), Ot.prp.nr.74 (1996-1997) Lov om endringer i lov av 9. juni 1961 nr. 1 om skytevåpen og ammunisjon m.v. samt Kriminaletterretningsutvalgets utredning NOU 1997:15 Etterforskningsmetoder for bekjempelse av kriminalitet som har vært ute til høring, og som departementet nå har til behandling. I forbindelse med forslag 2 vises bl.a. til de utredningene som blir gjennomført i forbindelse med at Norge skal ratifisere Europarådets rammekonvensjon om vern av nasjonale minoriteter og til Innst.S.nr.75 (1996-1997) om billighetserstatninger av statskassen. Til forslag 3 opplyser Justis- og politidepartementet at det vil arbeide videre med sikte på å etablere en prøveordning som foreslått. Når det gjelder forslag 4 tas det sikte på å legge frem en utredning så snart som mulig, jf. Ot.prp.nr.36 (1996-1997) Om lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa. I forbindelse med forslag 5 vil det bli fremlagt konkrete forslag til tiltak på området. Forslag 6 vil bli utredet som et ledd i den mer omfattende gjennomgang av rettergangsreglene for sivile saker som Justis- og politidepartementet vurderer igangsatt.

       Komiteen konstaterer at meldingen er tilfredsstillende i den forstand at det er redegjort for oppfølgingen av alle de oversendte forslag. Komiteen viser til tidligere praksis ved behandling av denne årlige meldingen, og tar ikke stilling til innholdet i departementenes svar.