2. Komiteens merknader

      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Inger Lise Husøy, Laila Kaland, lederen Jørgen Kosmo og Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, har merket seg at revisjonen av skatteregnskapet og statsregnskapet, kap. 5501 Skatter på formue og inntekt og kap. 5700 Folketrygdens inntekter har vært kontroll vedrørende skattelikningen for inntektsåret 1995 for utvalgte poster i DSB-systemet (Datastøttet selvangivelsesbehandling). Komiteen har videre merket seg at formålet med revisjonen er å kontrollere om skatt på formue og inntekt samt trygdeavgift blir fastsatt etter gjeldende regler.

       Komiteen registrerer at revisjonen er foretatt ved 8 ulike likningskontorer og at kontrollmaterialet utgjør et utvalg på 3.643 selvangivelser fra lister over personlige skattytere som er framkommet ved maskinelle feilsøkingskontroller.

       Komiteen har merket seg at Rikrevisjonens kontroll viser at det, spesielt når det gjelder lønnsinntekter og overskudd på utgiftsgodtgjørelse, fortsatt oppstår vesentlige feil og mangler ved likningen av personlige skattytere, og dette indikerer at betydelige skatteinntekter går tapt på landsbasis. Komiteen finner dette svært uheldig.

       Komiteen finner det videre alvorlig at undersøkelsen viser at mange som mottar trygdeytelser, får en større skattebelastning enn regelverket tilsier. Komiteen registrerer at undersøkelsen har vist at det er en rekke tilfeller av manglende grunnlagsdata og feil innberettede grunnlagsdata i kontrollmaterialet. Komiteen støtter at dette kan svekke rettssikkerheten for enkelte skatteytergrupper. Komiteen har merket seg at ingen av de forhold som er påpekt, kan tilskrives tekniske feil ved selve DSB-systemet.

       Komiteen ser positivt på at skatteetaten arbeider med en rekke ulike tiltak som vil bidra til forbedringer i kvaliteten på likningsarbeidet, og forutsetter at departementet vil følge opp dette arbeidet. Komiteen registrerer at flere av de gjennomførte tiltakene er i samsvar med Riksrevisjonens anbefalinger til forbedringer.

       Komiteen registrerer at departementet er uenig til Rikrevisjonens uttalelse i antegnelsen og rapporten om at undersøkelsen « indikerer at betydelige skatteinntekter går tapt på landsbasis ».

       Komiteen har det utgangspunkt at feil som medfører konsekvenser for skattebetalerne i størst mulig grad skal rettes opp. Komiteen viser i denne forbindelse til komtieens brev til Finansdepartementet av 6. november 1997 vedrørende « Pensjoner og andre trygdeytelser (aldersgruppen til og med 69 år), samt departementets svarbrev av 12. desember 1997. Komiteen er tilfreds med dette.

       Komiteen slutter seg til Riksrevisjonen forslag til desisjon « Til observasjon ».