Vedlegg 3

Pressemelding fra finansminister Gudmund Restad, datert 5. november 1997.

Finansminister Gudmund Restad:

       - Full gjennomgang av likningen for de pensjonistene som kan ha betalt for mye skatt.

       Finansminister Gudmund Restad lover full gjennomgang av likningen for de pensjonistene som kan ha betalt for mye skatt. Likningen for den aktuelle pensjonistgruppen kontrolleres nå i alle landets kommuner.

       Riksrevisjonen fant nylig feil i 1995-likningen for et lite utvalg pensjonister i åtte kommuner. Disse pensjonistene hadde uriktig ført opp pensjon som lønn i selvangivelsen, og dermed betalt 7,8 prosent trygdeavgift i stedet for 3 prosent. Skatteetaten er allerede i gang med kontroller av den aktuelle pensjonistgruppen i alle landets kommuner. Skatteetaten har allerede rettet opp likningen for de vel 200 pensjonistene der Riksrevisjonen har påvist feil.

       Mange pensjonister omfattes ikke av denne feilføringen. Det gjelder de som er over 70 år og de som leverer forenklet selvangivelse, samt pensjonister som ikke betaler skatt på grunn av skattebegrensningsregler.

       - Selv om de påviste feilene gjelder et utvalg pensjonister er det viktig at Skattedirektoratet snarest kontrollerer alle likninger i den aktuelle pensjonistgruppen, understreker finansministeren. Han oppfordrer også skattyterne til selv å kontrollere skatteoppgjøret for 1995, der satsen for trygdeavgift vil fremgå. I utskriften av 1996-likningen, som ble sendt ut med skatteoppgjøret sist høst, fremgår det også hvis pensjon er uriktig behandlet som lønn.

       Finansministeren viser til at når ordningen med forhåndsutfylt selvangivelse blir fullt innført vil denne typen feil i likningen ikke kunne skje. Posten for pensjon vil da være forhåndsutfylt av likningsmyndighetene på grunnlag av opplysninger fra trygdekontorene. Et prøveprosjekt er nå i gang i fem kommuner. Etter planen skal ordningen med forhåndsutfylt selvangivelse være fullt innført for inntektsåret 1998.