2. Praktiseringen av omdanningsloven avsnitt I § 2 første ledd

2.1 Sammendrag

       Departementet har benyttet vedtakshjemmelen i avsnitt I § 2 første ledd i 26 saker i perioden 1991 til og med 1996. Ingen saker er avslått.

       Med den stadig utvidete adgang for skattefri overføring av næringsaktiva mellom aksjeselskaper og mellom andre selskaper med hovedsakelig samme eierinteresser, jf. konsernforskriften, kan det synes som om departementets vedtakskompetanse etter omdanningsloven avsnitt I § 2 er blitt mindre aktuell å bruke. En vil likevel ikke nå foreslå noen oppheving av bestemmelsen.

       En vil imidlertid foreslå at forskriftshjemmelen i lovens avsnitt I § 2 endres slik at den positivt gjelder overføringer mellom norske aksjeselskaper hvor morselskapet er hjemmehørende i et annet land. En slik endring ville medføre at hjemmelsloven ble direkte overensstemmende med ordlyden i konsernforskriften § 1 siste punktum og det tilsvarende anvendelsesområde som konsernbidragsreglene etter selskapsskatteloven § 1-5 nr. 1.

2.2 Komiteens merknader

       Komiteen tar redegjørelsen til etterretning. Komiteen slutter seg til departementets vurdering vedrørende forskriftshjemmelen i omdanningsloven avsnitt I § 2.