4. Praktisering av omdanningsloven avsnitt II første til tredje ledd

4.1 Sammendrag

       I meldingen er det gjort rede for håndhevelsen av følgende vilkår for lempning:

- Lempningsadgang kun for «gevinst ved avhendelse».
- Gevinst ved avhendelse av fast eiendom, næring eller virksomhet og gevinst ved avhendelse av aksjer.
- Avhendelsen må være et ledd i en omorganisering eller omlegging av virksomhet med sikte på å få denne mer rasjonell og effektiv.
- Lempning kan bare innrømmes når omstendighetene i særlig grad taler for det og det tillike er påtakelig at fritakelsen eller nedsettelsen vil lette omorganiseringen eller omleggingen.

       I gjennomgangen er sakene etter lovens avsnitt II første til tredje ledd inndelt i følgende seks kategorier:

- Salg av aksjer, eiendom og virksomhet mot vederlag vesentlig i form av kontanter, fordringer, gjeldsoverdragelse o.l.
- Salg av aksjer, eiendom og virksomhet mot fullt vederlag hovedsakelig i form av eierandeler (aksjer og selskapsandeler) i det ervervende selskap.
- Omdanning fra enkeltmannsforetak, ansvarlig selskap, kommandittselskap, samt kommunale forvaltningsbedrifter til aksjeselskap.
- Omdanning fra andelslag, gjensidige selskaper, foreninger m.v. til aksjeselskap.
- Fusjoner/sammenslåing og fisjoner/deling av selskaper som begge skattemessig er hjemmehørende i Norge.
- Saker med implikasjoner over landegrensene.

       I kapittel 6.2 i meldingen er det gjort rede for utviklingen av regelverket og lempningspraksis i saker som faller inn under hver av disse kategoriene. Vedrørende salg av aksjer, eiendom og virksomhet mot vederlag vesentlig i form av kontanter, fordringer, gjeldsoverdragelse o.l, er det videre foretatt en avgrensning etter følgende saksinndeling:

- Aksjesalg m.v. til eksterne kjøpere mot fullt vederlag hovedsakelig i form av kontanter o.l. uten krav om avsetning og senere reinvestering av gevinst.
- Salg til «interne» kjøpere mot vederlag i form av kontanter o.l. tilsvarende de ligningsmessige verdier på det overførte.
- Salg mot fullt vederlag hovedsakelig i form av kontanter o.l. og hvor gevinsten avsettes betinget skattefritt for senere reinvestering.

       I gjennomgangen av saker med implikasjoner over landegrensene er det bl.a. gjort særskilt rede for forpliktelser og følger av EØS-avtalen.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteen tar redegjørelsen til etterretning.