Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en overenskomst mellom Kongeriket Norge og Republikken Singapore til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt, undertegnet i Singapore den 19. desember 1997.

1. Sammendrag

       Den 19. desember 1997 ble det i Singapore undertegnet en overenskomst til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt mellom Norge og Singapore. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 3. oktober 1997. Den nye overenskomsten skal avløse den gjeldende dobbeltbeskatningsavtale av 18. oktober 1984.

       Overenskomsten trer i kraft på den dagen da begge stater har gitt hverandre meddelelse om at de nødvendige skritt er tatt for at overenskomsten kan tre i kraft. Overenskomsten til få virkning med hensyn til skatter av inntekt som vedkommer det kalenderår som følger etter det år da overenskomsten trer i kraft.

       Etter anmodning fra norske myndigheter ble det i 1996 innledet forhandlinger i Singapore mellom Norge og Singapore om en ny skatteavtale. Ved avslutningen av annen forhandlingsrunde i Oslo ble utkast til overenskomst parafert den 28. mai 1997.

       I gjeldende overenskomst, som ble undertegnet 18. oktober 1984, er det i tillegg til OECD-mønsteret tatt hensyn til det mønsterutkast som er utarbeidet av FN vedrørende skatteavtaler mellom industrialiserte land og utviklingsland. Singapores økonomi er imidlertid styrket siden inngåelsen av gjeldende overenskomst og den nye avtalen bygger derfor i store trekk på det mønster for bilaterale avtaler som er utarbeidet av OECD. Avtalen inneholder imidlertid enkelte avvik fra denne mønsteravtalen. Blant annet har den bestemmelser om virksomhet og arbeid utenfor kysten, tilsvarende slike som finnes i mange skatteavtaler Norge har inngått de senere år.

       Overenskomsten skal inngås på engelsk. Den engelske teksten og en norsk oversettelse følger som vedlegg til proposisjonen.

       Merknader til de enkelte materielle bestemmelser i avtalen er gjengitt i proposisjonens avsnitt 3.

2. Komiteens merknader

     Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Gard Folkvord, Trond Giske, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun og Hill-Marta Solberg, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm, lederen Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S Sørfonn, fra Senterpartiet, Jørgen Holte, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen og fra Tverrpolitisk Folkevalgte, Steinar Bastesen, gir sin tilslutning til departementets forslag til overenskomst med Republikken Singapore.

3. Komiteens tilråding

      Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget samtykker til at Norge setter i kraft en overenskomst mellom Kongeriket Norge og Republikken Singapore til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter og inntekt, undertegnet i Singapore den 19. desember 1997, i samsvar med et forslag fremlagt i St.prp. nr. 34 (1997-1998).

Oslo, i finanskomiteen, den 19. februar 1998.

Lars Gunnar Lie, Steinar Bastesen, Siv Jensen,
leder. ordfører. sekretær.