1. Sammendrag

      Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring av sykehusloven § 12 slik at pasienter får rett til sykehusbehandling i Norge eller i utlandet når ventetidsgarantien er overskredet.

       Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstillerne at det aldri har foreligget en ubetinget lovhjemlet rett til å få godtgjort utgifter fra folketrygden ved sykehusbehandling i utlandet, men at EØS-loven har endret dette bildet. Det vises til at Rådsforordning (EØF) 1408/71 artikkel 22 samt nødvendige definisjoner gir borgere som omfattes av EØS-reglene, og som har rett til behandling i bostedslandet, rett til å reise til et annet EØS-land for å få nødvendig behandling for sykdom på lik linje med andre borgere i det aktuelle landet, så fremt behandlingen ellers kan ytes i Norge, og pasienten har stått på prioritert venteliste i mer enn 6 måneder uten å få tilbud om behandling.

       Forslagsstillerne påpeker at ventelisteforskriften har en klar frist for hvor lenge alvorlig trengende pasienter skal måtte vente, og at Rikstrygdeverket etter forordningens artikkel 22 nr. 2 andre ledd ikke kan nekte å gi samtykke når behandlingen er ansett som en av de tjenester som ytes i Norge, og behandlingen ikke kan gis innen den frist som « vanligvis gjelder ».

       Etter forslagsstillernes syn gir ordlyden i forordningen i stor grad mulighet for skjønnspregede avgjørelser, mens forslagsstillerne på sin side mener at norsk lov skal gi norske pasienter som opplever brudd på ventetidsgarantien, en klar juridisk rett til behandling i Norge eller i et annet EØS-land, og at sykehusmyndighetene bør pålegges en tilsvarende plikt. Forslagsstillerne ber om at Regjeringen fremmer en endring i sykehusloven og endrer forskriftene i tråd med dette.

       Forslagsstillerne ber også Regjeringen sørge for at sykehusene har en best mulig ajourført oversikt over sykehus i EØS som har ledig kapasitet, slik at det kan søkes om plass der for pasienter som har rett til behandling i utlandet.