1. Samandrag

   I Dok.nr.8:56 (1997-1998) fremmer representantene Carl I Hagen, Thore Aksel Nistad og Kenneth Svendsen, følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen overføre generalforsamlingsansvaret i Telenor AS fra Samferdselsdepartementet til Nærings- og handelsdepartementet, omgjøre Telenor AS til et børsnotert selskap, innføre en « gylden aksje », dele ut noe av aksjene til norske borgere, innhente frisk egenkapital fra det private kapitalmarked og deretter å overføre statens gjenværende ordinære aksjer til Folketrygdfondet. »

       Som bakgrunn for forslaget blir det vist til at det i dag heleide selskapet Telenor AS har et akutt behov for en profesjonell eier som både stiller krav til styre og ledelse om gode resultater, men som også forstår og aksepterer at den samme ledelse og styre må gis nødvendig frihet hvis den skal utvise handlekraft.

       Børsnotering og omorganisering kan gjennomføres i følgende rekkefølge basert på at dagens verdi av selskapet baseres på ca 25 mrd. kroner og aksjekapitalen er på 7,2 mrd. kroner.

       Som første ledd overføres ansvaret som generalforsamling i selskapet fra samferdselsministeren til næringsministeren.

       Deretter gjennomføres en pakke av endringer samtidig slik at når endringene er gjennomført er følgende oppnådd:

a) Det norske folk har mottatt 20 % av aksjene i Telenor AS før aksjeutvidelsen.
b) Telenor AS er tilført minst 3 mrd. kroner, maksimum 5 mrd. kroner i ny aksjekapital.
c) Vedtektene er endret slik at det er etablert en «gylden aksje» med definerte rettigheter.
d) Vedtektene er endret slik de fremstår som normale vedtekter for et børsnotert selskap uten nåværende § 10.
e) Alle såkalte monopoltjenester er eliminert fra selskapet eller skilt ut som egne avtaler mellom selskapet og staten hvor staten behandles som en kunde som har betalt selskapet for visse særskilte tjenester eller særskilt prissetting.

       Når denne pakkeløsning er gjennomført og Telenor AS er et ordinært børsnotert selskap, overføres så statens aksjer fra Nærings- og Handelsdepartementet og statsbudsjettet til Folketrygdfondet, eventuelt med noen klausuler om tidsbinding før eventuelt nedslag av aksjene.