2. Komiteens merknader

     Komiteen viser til at Stortinget i 1989 vedtok endringer i plan- og bygningsloven som medfører krav om at utbygger ved større utbyggingstiltak skal utrede konsekvensene for miljøet tidligst mulig i en egen melding. Komiteen ser det som positivt at konsekvensutredningsprosessen i følge Riksrevisjonen synes å ha gitt økt fokus på miljø, høyere bevissthet om miljøeffekter, og mer engasjement hos berørte parter.

       Komiteen har videre merket seg at Riksrevisjonens undersøkelse viser at det hersker usikkerhet omkring ansvarsforholdene for at den etterfølgende oppfølging av pålegg i sluttdokumentet blir gjennomført, og at det er uklart hvem som har ansvaret for oppfølgingen av om antatte miljøkonsekvenser i konsekvensutredningsrapporten stemmer overens med den faktiske utvikling.

       Komiteen viser til svarbrev fra miljøvernministeren og komiteen er enig i at kommuner, fylkeskommuner og statlige myndigheter har hovedansvaret for oppfølging av pålegg i sluttdokumentet og at det foretas undersøkelser av at virkningene blir som forutsatt. Komiteen legger derfor til grunn at regelverket på området blir forbedret i tråd med Riksrevisjonens undersøkelse, og at de igangsatte utviklingsprosjektene også vil gi nyttige innspill i denne prosessen.