3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen gjennomgå plan- og bygningsloven, byggeforskriftene og aktuelle retningslinjer med sikte på å øke energieffektiviteten og sikre økt bruk av alternative fornybare energibærere.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen avstå fra å innføre ensidige nasjonale miljøavgifter som kan svekke konkurranseevnen til norsk næringsliv.

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen avvikle ensidige nasjonale miljøavgifter som svekker konkurranseevnen til norsk næringsliv.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen om å legge forholdene til rette for å stille seg positiv til en konsesjonssøknad fra Industrikraft Midt-Norge DA om etablering av kraftvarmeverk basert på bruk av naturgass i Skogn i Nord-Trøndelag.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen utrede mulighetene for å finansiere enøk-tiltak i private husholdninger over nettleien.

Forslag 6

       Stortinget ber om at Regjeringen i statsbudsjettet for 1999 foreslår ordninger som stimulerer til økt produksjon av CO2-fri fornybar energi.

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen arbeide for harmonisering av avgiftene på fyringsolje med Sverige i forslaget til statsbudsjett for 1999.

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen nedsette et tempoutvalg, som foretar en fullstendig gjennomgang av aktiviteten på norsk sokkel, med tanke på å få fram forslag til tiltak som kan bidra til reduserte klimautslipp så vel nasjonalt, som internasjonalt.

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringen gjennom økonomiske incentiver, legge til rette for at holdbarheten på komponenter i produkter skal økes, og fremme forslag om å innføre fra vugge til grav prinsippet for produsent, med krav om at « utbrukte varer » skal tas i retur.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringen opprette et nasjonalt program for forskning og utvikling av alternative fornybare energikilder.

Forslag 11

       Stortinget ber Regjeringen innføre et merkesystem som viser energibruk i alle husholdningsprodukter og etablere minimumsstandarder som vil bidra til å fjerne de mest energisløsende produkter fra markedet.

Forslag 12

       Stortinget ber Regjeringen legge frem en egen stortingsmelding med tiltak for å fremme bruk av nullutslippsbiler.

Forslag 13

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at fylker og kommuner utarbeider egne planer for hvordan disse kan senke sine klimagassutslipp.