Komiteens merknader

Komiteen er kjent med at teksttelefoner for døve ikke er tilgjengelig ved alle region- og sentralsykehus i landet. Pasienter i en sykehussituasjon er avhengig av å kunne ha kontakt med sine pårørende, sitt arbeidssted og andre for dem nødvendige personer eller institusjoner.

Komiteen viser til at den tekniske utviklingen har ført til at teksttelefoner er blitt et godt hjelpemiddel for døve og hørselshemmede og kan uten store investeringskostnader installeres ved region- og sentralsykehus. Ifølge Telenor er kostnadene for teksttelefon med betalingsterminal ca. 25000 - 30000 kroner pr. stk.

Komiteen viser til brev av oktober 1998 fra Sosial- og helsedepartementet, der Helseministeren henviser til departementets brev av 17.juni 1996 til Norges Døveforbund, der det bl.a. heter at en ser det som viktig at pasienter i helseinstitusjoner kan ringe ut eller motta telefoner. For å bidra til at sykehusene anskaffer teksttelefon for døve, vil Sosial- og helsedepartementet i 1999 sende ut et rundskriv til landets sykehus med anmodning om innkjøp av portabel teksttelefon. Dette er ett av tiltakene i St.meld. nr. 8 (1998-99) Om handlingsplan for funksjonshemma 1998-2001. Det påpekes at departementet i denne sammenheng spesielt vil følge opp statssykehusene.