Komiteen sine merknader

Komiteen syner til brev frå 17.november 1998 frå statsråden for utvikling og menneskerettar om oppfølging av norsk initiativ til oppretting av eit gjeldsfond for land i Mellom-Amerika ramma av orkanen Mitch. Brevet følgjer som vedlegg til innstillinga.

Komiteen syner vidare til spørsmål frå komiteen til utanriksministeren og statsråden for utvikling og menneskerettar datert 27.november 1998 og svar datert 30.november 1998, båe vedlagt innstillinga.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet ser det som viktig å bidra konstruktivt i situasjoner der naturkatastrofer og lignende medfører et behov for humanitær hjelp. Dette fordi slike situasjoner medfører menneskelige lidelser som må avhjelpes raskt, og som ikke i seg selv er direkte resultat av de enkelte lands egne prioriteringer. Disse medlemmer mener det å dekke et akutt behov for mat og medisiner er den form for bistand som er nødvendig, samtidig som bistanden ikke gir den negative påvirkning for lands utvikling som standardisert prosjektbistand erfaringsmessig gir.

Disse medlemmer vil derfor støtte økningen for kap. 0190 Humanitær hjelp ved naturkatastrofar, kap 0191 Menneskerettar, humanitær hjelp og flyktningtiltak post 75 og post 76 og kap. 0197 Hjelp til Sentral- og Aust-Europa og internasjonale miljøtiltak.

Disse medlemmer vil stemme mot alle andre forslag til økninger.

Disse medlemmer merker seg at det foreslås en rekke reduksjoner innenfor budsjettet. Dette bekrefter det disse medlemmer lenge har hevdet, at det er rom for reduksjoner innenfor bistandskapitlene. Disse medlemmer ser intet behov for å fastholde midler på budsjettkapitler hvor det ikke er nevneverdig behov for midlene. Som en logisk følge av dette, slutter disse medlemmer seg til de foreslåtte reduksjonsforslag.