Sammendrag

Representantene Brustad og Bekkemellem Orheim fremmer i dokumentet forslag om at enslige skal få mulighet til å adoptere på lik linje med andre dersom søkeren oppfyller de krav til ressurser og omsorgsevne en bør sette til adoptivforeldre. Forslagsstillerne viser til at det ikke er innført noe forbud mot at enslige adopterer i Norge, men det har utviklet seg en praksis der det er svært vanskelig for enslige å bli forhåndsgodkjent som adoptivforeldre. Det er så vidt forslagsstillerne bekjent kun gitt én forhåndsgodkjenning de siste ni år, med unntak av omgjøring av et vedtak i 1997.

Forslagsstillerne mener at det på dette området bør bli en forandring i Norge slik at vi blir mer på linje med våre naboland og slik at personer som søker om å få lov til å adoptere først og fremst blir vurdert ut fra sine ressurser og omsorgsevne, og ikke først og fremst ut fra sin sivile status.

Dokumentforslaget ble oversendt Barne- og familiedepartementet, og statsrådens svar, datert 14.oktober 1998, er tatt inn som vedlegg.