Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 27/1999 av 26. februar 1999 om endring av artikkel 1 i protokoll 31 i EØS-avtalen om samarbeid vedrørende forskning og teknologisk utvikling.

Til Stortinget.

Sammendrag

Departementet ber i proposisjonen om Stortingets samtykke til å videreføre forskningssamarbeidet under EØS-avtalen slik at det omfatter 5. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling, jf. også Stortingets vedtak 20. april 1998 og statsbudsjettet for 1999. Programmet går fram til 2002 og avløser 4. rammeprogram (1994-98). Deltakelsen forplikter til bevilgninger over flere år. Samtykke er derfor nødvendig for at EØS-komiteens beslutning 26. februar 1999 skal bli folkerettslig bindende for Norge.

Departementet redegjør i proposisjonen for programmets faglige innhold. Innsatsen er gjort mer målrettet og antall temaer begrenset til 7. Forskningsprogrammet er i hovedsak fortsatt næringsrettet med stor vekt på IT. Men det er mer samfunnsorientert enn foregående rammeprogram og har sterkere fokus på likestilling, etiske og miljømessige prinsipper. Norge har deltatt i de arbeidsgrupper som har gitt innspill i prosessen med å utforme det nye rammeprogrammet.

Norges forskningsråd har evaluert forskningssamarbeidet i foregående rammeprogram. Rådet framhever at FoU-samarbeidet gir tilgang til et europeisk system for innovasjon, kunnskapsutvikling og nettverksbygging som er av stor betydning for FoU-miljøer, næringsliv og forvaltning, og som ikke kan erstattes av noe nasjonalt system. Høy samfunnsmessig avkastning forventes. Prosjektdeltakelsen gir innpass til et nettverks- og forskningssamarbeid med en samlet verdi i størrelsesorden 20mrd. kroner. Tilbakeføring i form av prosjektmidler til norske deltakere er anslått å komme på nivå med den norske kontingenten. Samarbeidet har også hatt strategisk betydning for bedrifter mht. nye kontakter og markedsinformasjon. Forskningsrådet anbefaler etter dette å videreføre den norske deltakelsen.

Regjeringen mener at 5. rammeprogram for forsk-ning er av sentral interesse for Norge. Forskningsom-rådene samsvarer med norske prioriteringer. Norske synspunkter som ble gitt til EU i planleggingen, reflekteres godt. Det er også interessant for Norge at samarbeidet utvikles til å omfatte en rekke land utenfor Europa. Regjeringen ser muligheter for å utvikle samarbeidet fra norsk side ytterligere slik Forskningsrådet anbefaler.

Norges bidrag til forskningssamarbeidet i 1999 er innarbeidet i statsbudsjettet (424 mill. kroner). Samlet norsk bidrag anslås til 254,4 mill. euro eller 1,8pst. av totalbudsjettet. I snitt over årene 1999-2002 blir dette 550 mill. kroner årlig. I praksis vil imidlertid utgiftene bli spredt over mer enn 4 år og kontingenten blir fordelt tilsvarende. Den norske deltakelsen i 5. rammeprogram vil ikke kreve endringer i lover eller forskrifter.

Komiteens merknader

Komiteen viser til Stortingets vedtak av 20.april 1998 der Stortinget ba Regjeringen legge til rette for norsk deltakelse i 5. rammeprogram. Komiteen har merket seg at Regjeringen har fulgt opp dette ved å innarbeide Norges bidrag for 1999 i St.prp. nr. 1 (1998-99), og at den legger fram forslag om samtykke til godkjenning av endringer i EØS-avtalen om samarbeid vedrørende forskning og teknologisk utvikling.

Komiteen vil også vise til evalueringen Norges forskningsråd har gjort av Norges deltakelse i 4. rammeprogram. Komiteen vil spesielt framheve som positivt at 28pst. av søknadene med norsk deltakelse fikk innvilget støtte fra EU til felleseuropeiske prosjekter, og at dette resultatet lå godt over gjennomsnittet. Evalueringen viser også at tilbakeføringen i form av prosjektmidler til norske forskningsmiljøer og bedrifter anslås til å være på tilsvarende nivå som den norske kontingenten.

Komiteen legger vekt på at videre deltakelse i forskningssamarbeidet med EU vil øke det internasjonale engasjementet innen både forskningsinstitusjoner og næringsliv og styrke kvaliteten i norsk forskning. Det vil også bidra til å profilere norsk forskning sterkere internasjonalt.

Komiteen har merket seg at det norske bidraget til 5. rammeprogram for forskning utgjør om lag 1,8pst. av programmets budsjett. Dette utgjør noe i underkant av 2,177mrd. kroner for hele programperioden etter gjeldende kurs. Gjennomsnittlig vil utgiftene være 550 mill. kroner årlig for årene 1999-2002.

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt utenrikskomiteen, som i brev 11.mars 1999 uttaler:

«Utenrikskomiteen slutter seg til kirke-, utdannings- og forskningskomiteens enstemmige utkast til innstilling.»

Komiteens tilråding

Komiteen viser for øvrig til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget gir samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 27/1999 om endring av artikkel 1 i protokoll 31 til EØS-avtalen om samarbeid vedrørende forskning og teknologisk utvikling.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 11. mars 1999.den 11. mars 1999.

Grete Knudsen,

leder.

Arne Lyngstad,

ordfører.

Rune E. Kristiansen,

sekretær.