Vedlegg: Spørsmål fra utenrikskomiteen til utenriksministeren, datert 25. mars 1999, og utenriksministerens svar, datert 8. april 1999.

Spørsmål:

I proposisjonen fremmes det forslag om en tilleggsbevilgning på inneværende års budsjett med kr 15 300 000.

Så langt komiteen kan forstå måtte det antagelig ha vært kjent for departementet at denne utgiften ville påløpe inneværende år. En ber derfor om å bli gjort kjent med hvilke vurderinger som lå til grunn for at det ikke ble tatt høyde for dette i statsbudsjettet for 1999.

Svar:

Ved fremleggelsen av St.prp. nr. 1 (1998-99) var det enkelte uavklarte spørsmål vedrørende ratifikasjon av prøvestansavtalen, herunder omfanget av de budsjettmessige konsekvenser. Det ble således i proposisjonen, side 32, anført at Regjeringen ville fremme en egen proposisjon om samtykke til ratifikasjon av Prøvestansavtalen, og i den forbindelse komme tilbake til de økonomiske konsekvenser som følge av Norges verifikasjonsforpliktelser.

Som det fremgår av St.prp. nr. 41 (1998-99) knytter det seg fortsatt noe usikkerhet til de økonomiske konsekvensene ved verifikasjon av avtalen. Dette gjelder i hovedsak hvor stor del av Norges utgifter som vil bli refundert fra organisasjonen og fra hvilket tidspunkt refusjon kan forventes.

Regjeringen legger imidlertid stor vekt på at Norge nå ratifiserer avtalen og har derfor funnet det riktig å fremme proposisjon om dette - til tross for at de økonomiske sidene ved avtalen ennå ikke er fullstendig avklart.