4. Økonomiske og administrative konsekvenser

I den nye regionale organisasjonen blir det foreslått å opprette ca. 510 årsverk, noe som innebærer en innsparing på ca. 220 årsverk i forhold til nåværende organisasjon.

Regnet ut fra nåverdimodellen vil tiltakene i forslaget totalt gi en økonomisk innsparing på ca. 370 mill. kroner over en periode på 10 år. Utregningene av nåverdien inkluderer også endringer i styrkeproduksjonen. Salg av eiendommer, bygg og anlegg er holdt utenfor beregningene.

I forbindelse med omorganiseringen er det ikke behov for ny infrastruktur men det kan bli behov for en tilpasning av eksisterende bygningsmasse. Forslagene til omorganisering er alle basert på forutsetningen om at eksisterende bygningsmasse skal utnyttes.

Redusert bemanning og drift av eiendom, bygg og anlegg ved nåværende sjøforsvarsdistrikt vil representere et innsparingspotensial. Forslaget til ny organisasjon vil frigi bygningsmasse ved Ulsnes, Marvika og Hysnes orlogsstasjoner for avhending eller overføring til andre militære enheter i området.

Samlet sett vil kommunene Tjeldsund og Harstad i liten grad bli påvirket av de forslåtte omorganiseringene. Tjeldsund får en økning i Forsvarets virksomhet. Harstad kommune kan få en reduksjon på ca. 20 årsverk i Forsvaret. Ramsund orlogsstasjon vil fortsatt kjøpe de fleste varer og tjenester fra Harstad, og innkjøpene vil øke.

Rissa og Lødingen kommune blir påvirket av omstillingstiltakene. I Rissa blir reduksjonen ca. 25 årsverk og i Lødingen ca. 30 årsverk. Lødingen og Rissa har begge en nedgående trend i folketallet og i antallet sysselsatte.

Konsekvensene for distriktene blir ikke sett på som så alvorlige at de bør endre de valgte løsningene. For å lette omstillingsarbeidet i de mest berørte kommunene vil Forsvarsdepartementet i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet vurderer tiltak utover ordinære distriktsvirkemidler, inkludert en videreføring av ordningen med tildeling av omstillingsmidler.