Sammendrag

Regjeringen anmoder i proposisjonen Stortinget om samtykke til inngåelse av avtale av 15. mai 1999 mellom Norge, Island og Den russiske føderasjon om visse samarbeidsforhold på fiskeriområdet ("Smutthull-avtalen") og den tilhørende protokoll mellom Norge og Island av samme dato. Avtalen og protokollen følger som trykt vedlegg til proposisjonen.

Det blir i proposisjonen vist til at avtalen vil gjøre slutt på det uregulerte islandske fisket på regulerte bestander i det såkalte "Smutthullet" i Barentshavet. Avtalen innebærer at Island vil følge norske myndigheters prinsipper for ansvarlig fiske og bekjempelse av uregulert fiske på regulerte bestander i Barentshavet.

Det fremholdes i proposisjonen at dette vil styrke arbeidet med å skape ordnede forhold for fiskeriene i nordområdene. Det fremheves videre at Smutthull-avtalens formål og innhold harmonerer med målsettinger og prinsipper i viktige FN-avtaler som angår bevaring og forvaltning av marine ressurser.

Det opplyses i proposisjonen at sammen med den bilaterale protokollen regulerer avtalen et bytte av fiskekvoter mellom Norge og Island.

Det opplyses videre at avtalen og protokollen trer i kraft så snart de tre land har underrettet hverandre om at de har gjennomført de nødvendige interne prosedyrer for ikrafttredelse. Avtalen og protokollen gjelder til utgangen av 2002 og forlenges deretter automatisk for påfølgende fireårsperiode, med mindre de sies opp av en av partene.