Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Einar Johansen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Kurt- Arne Langeland, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, registrerer at EU har harmonisert sitt regelverk knyttet til handel med dyr og animalske produkter, herunder fisk.

Komiteen viser også til vedlagt brev fra Fiskeridepartementet, datert 17. november 1999, som gjør det klart at EFTA-landene i 1994 i henhold til vedlegg 1 i EØS-avtalen overtok de fleste av EUs bestemmelser om helse, hygiene og kvalitetskrav innenfor EØS-området for nevnte produkter.

Komiteen vil også påpeke at ved den såkalte veterinæravtalen overtok Norge 1. januar 1999 de øvrige bestemmelser, slik at vi i dag er fullt harmonisert med EU på dette området. Dette har positiv virkning på vår fiskeeksport til EU. I og med at EUs regelverk baseres på internasjonale standarder, er gevinsten ved å oppfylle disse kravene også i realiteten inngangsbilletten til andre markeder i verden.

Komiteen vil også vise til at rapporten fra Fiskeridirektoratet konkluderer med at langt de fleste fiskeindustribedriftene, ca. 686 av 775, ikke vil ha nevneverdige problemer med å oppfylle hygienekravene. Komiteen mener at de fleste anlegg som ikke oppfyller EØS-regelverket når det gjelder standard er mindre bedrifter med gammel bygningsmasse.

Komiteen vil også minne om at den generelle økonomiske situasjonen for fiskerinæringen i dag er betydelig bedre enn på lang tid, med økt inntjening og med en egenkapitalandel som har økt de senere år. Komiteen mener en oppgradering av fiskebruk må vurderes innen rammene av det offentlige virkemiddelapparatet vi har i dag.

Komiteen viser til vedlagt brev av 17. november fra Fiskeridepartementet der det er uttalt at:

“... alle aktive fiskerisamfunn bør ha et mottaksanlegg”

Komiteen ber departementet i Revidert nasjonalbudsjett legge fram en oversikt over aktive fiskerisamfunn og en plan for hvordan departementet mener disse skal sikres et funksjonelt mottaksanlegg.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre viser til at en del av de aller minste fiskebruk er basert på lokale, innenlandske markeder. Disse medlemmene vil be departementet vurdere om de hygieniske krav til produktene fra slike små anlegg kan sikres selv om man gir unntak fra enkelte av standardkravene i de nevnte EU-reglene. Dersom departementet mener dette kan gjennomføres, ber disse medlemmene om at man arbeider for å få anledning til å kunne gi slike unntak.