Sammendrag

Stortingsrepresentant Jan Simonsen har 4. oktober 1999 fremmet følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige lovendringsforslag for å gjennomføre en ordning der den straffeutmålingen som blir utmålt ved andre gangs domfellelse automatisk ganges med to, straffeutmålingen ved tredje gangs domfellelse automatisk ganges med tre, osv.»

Forslagsstiller viser til at relativt få personer står bak en stor andel av kriminaliteten i et land. Dersom disse personene tas ut av den kriminelle sirkulasjon, vil antall kriminelle handlinger reduseres betraktelig. I California har man innført et system der en kriminell som blir domfelt for tredje gang automatisk blir idømt livsvarig fengselsstraff. Disse personene har tidligere vært dømt for alvorlig kriminalitet - ofte for grov vold. Det nye straffesystemet i California har vært en suksess. På 3 år ble kriminaliteten redusert med 30,8 pst. Voldskriminaliteten ble redusert med 26,9 pst. Det er derfor fornuftig å tenke i samme retningen også i Norge.

Motstanderne av "Three Strikes and you are out" viser bl.a. til at endringene i befolkningsstrukturen kan være hovedårsaken til reduksjonen av kriminaliteten de siste årene, og at kriminelle som vet de står foran en livstidsdom dersom de blir arrestert, vil motsette seg arrest med alle mulige metoder. Det har også vært hevdet at fangebefolkningen vil øke dramatisk. Det er imidlertid ikke statistisk belegg for disse motargumentene.

Med utgangspunkt i norske forhold, mener forslagsstiller det bør innføres en ordning som bygger på de samme prinsippene som systemet fra California, men hvor det er en sammenheng mellom de kriminelle handlingene som blir begått og den straffen som idømmes. Forslaget vil innebære betydelig strengere reaksjoner mot vanekriminelle enn de straffene som idømmes i dag.