9.1 Drift av parkeringsanlegget ved Bergen Lufthavn Flesland

Riksrevisjonens ettersyn i august 1998 ved Luftfartsverket, region Hordaland/Sogn og Fjordane avdekket at det hadde funnet sted ureglementerte uttak fra den bankkonto som var benyttet i forbindelse med driften av parkeringsanlegget ved Bergen Lufthavn Flesland. Kontraktsforholdene vedrørende driften av parkerings-anlegget var lite tilfredsstillende. Kontrakten mellom regionen og LufthavnParkering AS (senere EuroPark AS) som var inngått 28. februar 1993, hadde utløpt 28. februar 1998, men uten at det var sendt ut ny tilbudskonkurranse. Regionen hadde dessuten mangelfull internkontroll med sine parkeringsinntekter.

Når det gjelder de ureglementerte uttak fra Luftfartsverkets bankkonto, ba Riksrevisjonen regionen om å gjennomgå tidligere års regnskap og legge fram en detaljert oversikt over eventuelle uautoriserte uttak. Luftfartsverket redegjorde for de ulike sider ved saken bl.a. i brev av 6. november 1998 og 13. januar 1999 og dessuten i flere møter. Riksrevisjonen fant forklaringene rundt de uautoriserte uttakene lite tilfredsstillende. På et møte 29. januar 1999 mellom Luftfartsverket og Riksrevisjonen var det enighet om at det skulle engasjeres et revisorfirma for å gjennomgå avregningsrutinene mellom parkeringsselskapet og regionen samt foreta bokettersyn. Rapporten som forelå 26. mars 1999 konkluderte med at parkeringsselskapet i perioden 1993-1998 hadde foretatt 21 uautoriserte uttak fra regionens konto for parkeringsdriften og gjort 8 ureglementerte innskudd på sin egen konto for myntpåfyll. Revisorfirmaets undersøkelser avdekket dessuten at parkeringsselskapet sannsynligvis hadde fått utbetalt for store beløp i enkelte månedlige oppgjør.

Internkontrollen med parkeringsinntektene ved region Hordaland/Sogn og Fjordane viste seg å være mangelfull. Det ble funnet svakheter ved avstemminger og telle- og oppgjørsrutiner for inntektene fra parkeringsdriften. Faste rutiner basert på skriftlige veiledninger/instrukser var ikke etablert.

I brev av 14. juli 1999 til Samferdselsdepartementet stilte Riksrevisjonen spørsmål ved de ureglementerte uttak, de uklare kontraktsforhold og den manglende internkontroll ved Luftfartsverket region Hordaland/Sogn og Fjordane.

Samferdselsdepartementet understreket i sitt brev at det så svært alvorlig på de avdekkede forhold og at store ressurser bør settes inn på å få rettet opp forholdene så snart som mulig. Departementet konstaterte at Luftfartsverket har satt i gang omfattende prosesser for å korrigere de forhold som Riksrevisjonen har avdekket.

Riksrevisjonens undersøkelser av driften av parkeringsanlegget ved Bergen Lufthavn Flesland har avdekket betydelige svakheter og mangler ved rutiner og internkontroll. Riksrevisjonen vurderer de avdekkede forhold som særdeles kritikkverdige.

Samferdselsdepartementet har svart:

«Luftfartsverket opplyser at framdriften i arbeidet med å rette opp de kritikkverdige forhold går som forutsatt… Videre opplyser Luftfartsverket at basert på de resultater som er kommet fram i denne prosessen vil bedriften sette i gang en prosess i hovedadministrasjonen for å vurdere dens rolle som premissgiver, støttefunksjon og styringsenhet i forhold til regionene. Luftfartsverket har engasjert ekstern konsulent for å vurdere administrasjonsfunksjonen ved region Hordaland/Sogn og Fjordane. Den endelige rapporten vil foreligge om kort tid.

[...] Vi har merket oss at Luftfartsverkets hovedadministrasjon vil vurdere sin rolle som premissgiver, støttefunksjon og styringsenhet i forhold til regionene og at ovennevnte rapport om administrasjonsfunksjonen vil bli oversendt Riksrevisjonen og departementet. På grunnlag av denne rapporten og den redegjørelse vi ba om i vårt brev av 19. juli 1999 vil vi følge opp saken overfor Luftfartsverket.»

Riksrevisjonen uttaler:

Riksrevisjonen har merket seg at Samferdselsdepartementet ser svært alvorlig på de forhold som Riksrevisjonens undersøkelse avdekket. Riksrevisjonen vil understreke departementets ansvar når det gjelder å påse at hovedadministrasjonen i Luftfartsverket ivaretar sin rolle i forhold til de regionale enhetene som forutsatt. De tiltak som iverksettes vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen. Riksrevisjonen foreslår: "Kan passere".

9.1.1 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg de alvorlige forhold som Riksrevisjonen har avdekket ved parkeringsanlegget ved Bergen Lufthavn Flesland. Riksrevisjonen har funnet betydelige svakheter og mangler ved rutiner og internkontroll. Komiteen har videre merket seg at departementet ser svært alvorlig på saken, og at oppfølging av saken er gitt høy prioritet, samt at det skal etableres rutiner for å hindre gjentakelse.

Komiteen viser til at de tiltak som iverksettes vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen, og slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon "Kan passere".